• fredag
  22 jan
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  23 jan
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  24 jan
  -1°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  -4°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm

Dags att se över brandsäkerheten

Nyheter
PUBLICERAD:
Vi går mot mörkare tider. På räddningstjänsten innebär det att larmet kommer att ljuda oftare.
– Men med enkla åtgärder går det att minska risken för bränder och göra hemmet säkrare, säger brandinspektör Mattias Långström.

Statistiken säger att under 2017 brann det i 44 bostäder i Karlskoga och Degerfors.

– Låter kanske mycket, men det är faktiskt ett en ganska normal siffra, säger Mattias Långström på räddningstjänsten i Karlskoga.

En hel del av bränderna uppstår under den mörkare perioden. Den årstiden som vi nu går in i, tiden när det tänds många levande ljus...

– Tyvärr hänger det ihop. Men de här bränderna är samtidigt ganska lätta att förhindra.

Brandrisker

Mattias Långström tycker generellt att alla ska se över brandsäkerheten i sitt hem då och då.

– Och varför inte göra det nu. Det är ju helt rätt i tiden.

Det är med andra ord inte bara levande ljus som utgör en brandrisk.

Mattias Långström tar upp ett par punkter som vi alla bör tänka på.

– Bränder i bostäder, villor och flerbostadshus, kan uppstå på tre olika sätt - de kan vara uppsåtliga, starta genom slarv eller elfel. Den första kategorin är svår att göra något åt, men bor man i ett flerfamiljshus går det faktiskt att minska risken. Det kan man bland annat göra genom att inte parkera barnvagnar eller placera grovsopor, som soffor, i trapphuset. Prylar som lätt kan användas för att få starta en brand. Ett trapphus fylls med rök på bara några minuter...

Vårdslöshet

Mattias Långström menar vidare att till slarv räknas att glömma grytan på spisen, att inte göra rent i rökkanalerna så att soteld uppstår eller att glömma ljuset som brinner på vardagsrumsbordet.

– Det handlar om vårdslöshet, något som man kan bli straffad för. Men de är å andra sidan lätta att undvika. Gå till exempel aldrig ifrån spisen när du har något på plattan.

När det gäller sotning menar Långström att det är bättre att vara på säkra sidan än att chansa.

– Var noga med att sota i den intervall som sotaren säger. Och elda inte med sur ved!

Det är också viktigt att göra rent i den öppna spisen.

– Men det är viktigt att askan samlas upp i en plåthink med vatten. Den ska sedan placeras utomhus där det inte blåser. Glöd kan nämligen finnas kvar i askan i flera dagar.

Den sista brandorsaken är den vanligaste, den där någon maskin eller apparat går sönder.

– Elrelaterade bränder är ett gissel. Kortslutningar och närheten till lättantändligt materiel är ingen bra kombination.

Men det behöver inte vara något som går sönder för att det ska slå gnistor.

– En inte ovanlig orsak till bränder i tvättmaskiner är att det fastnar saker i trumman, vilket kan orsaka överhettning och brand. Använd därför tvättpåse, för till exempel bh:n.

Även torktumlaren kan vara brandfarlig.

– En av de vanligaste brandorsakerna i ett hem är en kortslutning som tar “hjälp” av det brandfarliga luddfiltret. Med andra ord, rengör filtret!

Dra ur laddaren

Mattias Långström vill också att man med jämna mellanrum kontrollerar elsladdarna.

– De får inte vara klämda eller skadade. Om så är fallet, byt. Mobilladdarna kan också vara en fälla. Använd alltid originalladdare och dra alltid ur laddaren när den inte används.

I köket startar många bränder. Men det är inte bara spisen som är boven.

– Även kyl och frys kan vara orsaken. Här är det också viktigt att göra rent bakom hushållsmaskinerna, där det inte sällan samlas en hel del damm.

Vilka brandredskap ska då finnas i ett hem?

– Den bästa livförsäkringen som finns är brandvarnaren. En fantastisk uppfinning som räddat otroligt många liv och stora värden. Och köp gärna seriekopplade, då larmar det tidigare vilket ger mer tid de boende att släcka och ta sig ut.

Men brandvarnarna fungerar bara om batteriet är ok.

– Den 1 december är nordisk temadag för brandvarnare. Det passar väl utmärkt att göra det till en tradition att byta batterier samtidigt som den första luckan öppnas i adventskalendern...

Pulver

Brandsläckare ska det också finnas i varje hem, menar Långström.

– Och det ska helst vara en pulversläckare, eftersom den typen är effektiv mot de flesta bränder. Viktigt också att släckaren är lättåtkomlig. Glöm inte heller att kontrollera den en gång om året.

I köket vill Mattis Långström slå ett slag för brandfilten.

– Börjar det brinna på spisen, häll inte på vatten! Hämta istället brandfilten och kväv elden. Det är smidigt och är mycket effektivt.

Mattias Långström är mycket positiv till att det installeras allt fler hemlarm.

– Visst, det kostar en slant. Men det en jättebra livförsäkring och skyddar ditt hem även när du inte är hemma.

Så var det det här med levande ljus.

– Självklart ska vi ha mysstämning hemma, men gör det säkert. Köp helst ljus av bättre kvalitet med mycket stearin och placera inte ljuset på någon brännbar yta eller i typ bokhylla. Lämna aldrig levande ljus obevakade. Och återanvänd inte förbrukade värmeljuskoppar.

– Byt inte kopp till värmeljusen, det finns en anledning till varför vissa är gjorda av aluminium och andra av plast...

Så här jobbar KT-kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.