Nyckeln till säkrare lås är elektronik

Hus & hem
PUBLICERAD:
Allt fler ser över sin säkerhet i hemmet. Det gäller inte minst när det gäller dörrlås. Och en sak är säker – den moderna elektroniken på väg att ta över från den traditionella nyckeln.

Varken Magnus Tegnelund eller Joacim Book på Ekbergs lås är förvånade över det ökade intresset när det gäller säkerhet.

- Det ligger i tiden, man vill ha ett så säkert hem som möjligt. Särskilt gäller det den yngre generationen. Och då är bra lås en betydande del, menar Joacim Book.

Magnus Tegnelund kom till Ekbergs lås 1993. Då såg låstekniken ut som de allra flesta kanske förväntar sig.

- 80 procent mekanik, det vill säga traditionell nyckel med låskolv, och 20 procent elektronik. Sedan gick utvecklingen sakta men säkert mot allt mer avancerade lösningar och de senaste fem åren har det tagit riktig fart. I dag är 70 procent elektronik och 30 procent mekanik, säger han.

Lockar yngre

Magnus Tegnelund berättar vidare att det i dag finns ett antal elektroniska låslösningar för privathem.

- Det som revolutionerade branschen kom för ett antal år sedan med Yale Doorman. Deras kodlås med bricka, som är godkända, blev genast en succé.

Dessutom kan man styra dörren med en app i mobiltelefonen.

- Det är givetvis något som kanske främst lockar de yngre. Men det är mycket praktiskt, inte minst om man inte minns om man låste eller inte…

Motorvredet, med nyckel på både in och utsidan. är en annan innovativ lösning som kommer allt mer. Den digitala nyckeln är en annan där nyckeln fungerar som en passerbricka. Lätt att programmera om när någon har tappat nyckeln…

Ett bra, och godkänt lås, på ytterdörren har många fördelar.

- En målsättning är att tjuven inte bara ska förhindras att ta sig in, gärningsmannen ska inte heller kunna ta sig ut genom dörren.

- Man ska inte bara kunna öppna dörren från insidan och gå ut med tv:n…

Hakar fast i karmen

Men det är inte bara tekniken som har blivit bättre, priserna har sjunkit också.

- Marknaden har förändrats och i dag kostar det inte så mycket mer att satsa på elektroniska lås.

Elektroniska lås tar alltså över mer och mer. Men ”vanliga” lås kommer alltid att finnas kvar. Helt nyckelfritt kommer det nog aldrig att bli, enligt Magnus Tegnelund.

- Traditionella lås med nyckel kan fortfarande vara bäst i vissa lägen. Det viktiga är att det finns en hake som hakar fast i karmen. Då är låset godkänt och tjuven får det besvärligt att bryta sig in.

Joacim Book menar alltså att det alltid kommer att finnas kunder som litar mer på gammal hederlig mekanik än på appar, koder och elektronik.

– Men med tiden tror jag ändå att de allra flesta ändå kommer att välja elektroniska lösningar.

Via mobilen

Något som också kommer allt mer är kameraövervakning.

- Det finns en del bestämmelser att ta hänsyn till men att filma sin egen tomt blir vanligare.

En annan typ av kameraövervakning är ”titthålskameran”. Istället för att försöka spana genom det lilla hålet i dörren gör en kamera jobbet.

- Den allra senaste kameralösningen är en utveckling. Då är kameran istället placerad tillsammans ringklockan. Den både filmar och spelar in personen som ringer på. Dessutom kan du i mobilen eller surfplattan se vem som står där utanför din dörr i realtid. Och du kan göra det från andra sidan Jorden.

- Utvecklingen går fort nu. Det har hänt en del sedan 1993…

Nyckeln för säkrare lås är med andra ord - elektronik.

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.