Hela du ska du älska, villkorslöst!

Krönikor
PUBLICERAD:

Älskade, älskade dotter året är 2018.

Du är fyra år och jag ligger och tittar på dig när du skrattar i din säng. Ditt skratt som kommer långt ner från din mage, den magen som du klappar när du börjar bli hungrig och hojtar att du borde mätta den med något, helst nutella.

Ditt blonda hår som är ett stort trassel för du hatar att borsta det, den långa luggen som du inte längre vill klippa utan spara. Dina små vita mjölktänder och din glugg som du visar när skrattet kommer smygandes, dina gnistrande blåa ögon som är redo att upptäcka världen.

Du håller dina små händer på mina kinder när du pussar mig god natt och när du har somnat och dina andetag blir tyngre så ligger jag i mörkret och tittar på dig.

Hela mitt väsen vill skydda dig från allt som inte är inpackat i regnbågsfärgade fluffiga moln och kärlek.

Jag viskar tyst att du aldrig ska förändra dig. Att du ska gå din egen väg. Våga stå där du vill stå, för jag kommer alltid ha din rygg.

Du är född som tjej. Du kommer behöva slå underifrån. Du kommer behöva prata med starkare och klarare stämma för att göra dig hörd.

Det finns röster som kommer säga att du ska rätta in dig i ledet och formas efter alla normer och ideal.

Man ska vara smal, man ska vara glad, inte ha en dålig dag. För om man har en dålig dag så är man omöjlig att ha att göra med. Man är vrång och har mens. Vi är hysteriska.

Det är så märkligt, men du kommer springa på människor som tror sig ha rätten att säga till dig hur du ska vara eller se ut.

Att du inte ska vara för högljudd, att du inte ska vara till besvär. Att du ska vara ”en snäll flicka”.

Men det är det du ska göra älskade dotter, ta plats, var högljudd. När något känns fel, säg till, skrik.

Låt ingen tysta dig.

Du kommer bli poängsatt utav män, hur snygg du är. Du kommer få inviter. Du kommer få en hand på rumpan utan att du bett om det och det kommer busvisslas efter dig.

Jag önskar att det inte skulle vara så, jag hoppas att det inte kommer vara så. Men det finns så många män som tror sig ha den friheten. Vad gör man åt saken? Man gör ett jävla liv.

Du ska älska dig själv. Hela du ska du älska, villkorslöst. Din kropp, ditt inre.

När du tittar dig i spegeln ska du se hela starka dig, hela fantastiska du. Du är helt perfekt som du är.

Jag vet att du inte kommer tycka de vissa dagar. Du kommer kanske stå och nypa dig i magen, tycka att du är ”fel”. Du har för små bröst, för tjocka lår, för rakt hår.

Du kommer få ditt hjärta krossat av kärlek och det kommer kännas som du aldrig kommer kunna sluta gråta och börja leva igen. Men det kommer du kunna göra. Tårarna kommer ta slut och du kommer resa dig och gå vidare.

Man springer alltid på idioter som drar ner en, ge dem fingret och gå. Lova mig det.

Det som drar ner dig, släpp det.

Älskade dotter, du kommer alltid behöva slå underifrån för det är fan skit svårt att vara tjej.

Jag, din mamma precis som min mamma, din mormor gjorde för min skull står jag nu som värsta ninjan och sparkar och slår för att se till att det ska vara mer rättvist, jämställt och lättare när du blir äldre.

För vi kommer behöva vara ninjas vi kvinnor.

Glöm aldrig att jag har din rygg, älskade, älskade dotter.

Gabriella Lagerstam

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.