Var fjärde värmlänning fasar för inbrott

Bostad & byggen
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Drygt var fjärde värmlänning är orolig för att deras hem ska drabbas av inbrott.
Samtidigt tycker endast 59 procent av invånarna i Värmland att det görs tillräckligt för att upprätthålla tryggheten i området.

– Att så pass många upplever otrygghet den här tiden på året kan handla om något så enkelt som att dagarna blir mörkare. Men oavsett årstid ska alla känna sig trygga i sitt hem och sitt närområde och det är därför trygghetsfrågan är så viktig – för myndigheter, politiker och företag som oss, säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert på larmföretaget Verisure, i ett pressmeddelande.

6 300 svenskar har svarat på frågor i undersökningen ”Svenskarna och trygghet” om hur trygga de känner sig i sitt hem och närområde.

Rapporten visar att 28 procent inte känner sig helt trygga i sitt område och att november (37 procent) och december (40 procent) är de otryggaste månaderna på året, en uppfattning som även värmlänningarna delar.

Sveriges tryggaste län

1. Gotlands län: 84 procent uppger att de känner sig trygga

2. Jämtlands län: 79 procent

3. Södermanlands län och Västernorrlands län: 77 procent

Vidare i undersökningen kan man utläsa att för att skapa en högre känsla av trygghet uppger svenskar att grannen (55 procent), säkerhetsdörr (43 procent) och inbrottslarm (40 procent) är det som minskar oron för inbrott mest.

Däremot är inte tilliten till grannarna inte lika stor – enbart hälften av de tillfrågade tror att grannen skulle agera vid ett inbrott i deras hem.

Sveriges otryggaste län

1. Västmanlands län: 62 procent uppger att de känner sig trygga

2. Skåne: 67 procent

3. Örebro, Blekinge, Stockholm och Uppsala län: 69 procent

– Grannen är en trygghetsfaktor som vi ska värna om men det kan vara svårt att veta vad man ska göra om ett inbrott sker i bostaden bredvid. Grannar kan hålla koll på mycket, men de är inte alltid hemma och redo att agera. Den bästa kombinationen för ökad trygghet är därför både goda grannar och inbrottslarm, säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert på Verisure.

Brytmärken på dörrkarm. Polisens tekniker tar avtryck efter verktyg på uppbrutet dörrlås efter ett lägenhetsinbrott.
Foto: Helena Landstedt/TT

Fotnot: Undersökningen ”Svenskarna och trygghet” är baserad på en årlig undersökning genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Verisure med ett slumpmässigt och riksrepresentativt urval av personer i åldern 18–74 som bor i eget hushåll. Totalt har 6 376 intervjuer genomförts med jämn spridning i Sveriges samtliga 21 län. Undersökningen genomfördes under perioden 27 augusti–3 oktober 2018.

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.