När jag hamnar i min rätta ålder

Krönikor
PUBLICERAD:

Att vara medarbetare i Karlskoga och Degerfors kommuner är utvecklande, roligt och bidrar till att göra skillnad för människor. Jag trivs med mitt arbete, har fantastiska kollegor och lär mig nya saker hela tiden. Jobbet är en del av vardagen och livet som jag gillar.

En dag, längre fram i livet, ska jag förhoppningsvis bli en glad pensionär. Då kommer jag enligt min kära sambo hamna i min rätta ålder. Han har nämligen en teori om att alla människor vid en tidpunkt i livet hamnar och lever i sin själsligt rätta ålder. Själv passerad han den tiden vid 15 års ålder. För mig är det tydligen vid 64 år…Vilket är först om 30 år. Det är nog lika bra att erkänna att han har rätt där någonstans.

För inom mig bor en liten tant. Hon kommer fram då och då och visar sitt rätta jag. Tanten som tycker om att dricka te, bjuda hem vänner på scones, baka småkakor, läsa böcker hellre än att se på tv, sitta ute i trädgården och lyssna på fågelkvitter och strosa runt i sommarstugan. Senast idag kom tanken om tjusningen med att börja sticka eller virka. Ser framför mig hur avkopplande och mysigt det vore att sitta hemma framför brasan med en stickning under mörka höstkvällar. Som liten stickade jag mycket tillsammans med min mormor. Den inre tanten fanns där redan då. Det är härligt att höra äldre människors berättelser om allt de varit med om, höra dem berätta om släktband och ta del av allt de kan. Äldre människor har så mycket spännande att berätta. Just nu får min inre tant nöja sig med att komma fram med jämna mellanrum medan jag fortsätter att arbeta.

Heltidsarbete har varit en möjlighet och en självklarhet under mitt arbetsliv. Alla har inte den möjligheten. Heltidsarbete är en aktuell och viktig fråga i kommunen. Rätten och möjligheten till heltid drivs i yrkesgrupper där många frivilligt eller ofrivilligt arbetar deltid. Att arbeta heltid är en viktig jämställdhetsfråga. För att alla ska kunna försörja sig på sin lön och även få en framtida pension som bidrar till ett fortsatt gott liv. Heltidsarbete är en ekonomisk fråga, lik väl som en arbetsmässig och organisatorisk. Pensionärer verkar ha fullt upp. De har nästan mer att göra då än när de arbetade. Då behöver det finnas energi kvar, för att kunna fylla livet med roliga och härliga dagar. Oavsett arbetsplats behöver arbetet och dess struktur anpassas så att medarbetare kan, vill och orkar arbeta heltid under hela sitt arbetsliv. Det handlar om att orka med både arbetslivet, vardagen och framtiden.

På samma sätt som jag njuter av och gläds åt arbetet i dag, hoppas jag kunna glädjas åt det i framtiden. Som en pigg och glad pensionär med te, stickning, chokladpraliner och allt vad det kan innebära. Det är där och då jag hamnar i min rätta ålder, min inre tant blommar ut och jag är tant på heltid.

Camilla Jern, Kvalitetsledare Karlskoga och Degerfors kommuner

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.