Folkhögskolan 150 år

Skola & utbildning
PUBLICERAD:

2018 markerar 150 år sedan starten av den första folkhögskolan i Sverige, något som ska firas under två dagar.

Conventum i Örebro kommer att stå värd för jubileumsfirandet i Örebro län.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

De första svenska folkhögskolorna grundades 1868. Idag, 150 år senare, finns det 155 folkhögskolor i landet och fler håller på att startas upp.

I Örebro län finns sex stycken till antalet – Örebro, Karlskoga, Hällefors, Kävesta, Fellingsbro samt Mo. Under vecka 46 firar de tillsammans folkhögskolans 150–årsjubileum genom att bjuda in till en föreläsning om demokrati samt ett mer officiellt firande med speciellt inbjudna gäster.

Under första dagen föreläser Pierre Schori under rubriken ”Demokrati i Trump och Putins tid” medan dag två bjuder på en scen med bland andra statsrådet Anna Ekström, illusionisten Kalle Nilsson, Boris René med bandet SoulMates samt historiska karaktärer.

Datumet är 15–16 november på Elite stora hotellet Örebro respektive Conventum.