Hästarnas dagböcker har gjort stor succé

Ridsport
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Emma Westin antecknar vad Victor vill förmedla till Karlskoga ridklubbs alla följare på Facebook. Systern Elin kommer, när Emma lagt grunden, i nästa steg att jobba vidare med texten innan läsarna får ta del av hästens tankar.
Foto: Tomas Nilsson
När Karlskoga ridklubb drabbades av den smittsamma hästsjukdomen kvarka blev det startskottet för en mycket uppskattad satsning på Facebook.
Där har hästarna, med hjälp av Emma och Elin Westin, skrivit dagböcker.
Biggans inlägg blev till och med så populärt att hon fått gästblogga hos en av Sveriges största ridsporttidningar.

Biggan, eller Bigota som hon egentligen heter, fick 536 gilla-markeringar på sitt inlägg och 59 delningar – vilket är en anmärkningsvärd hög siffra för Karlskoga ridklubb på Facebook. (Klicka på länken så hittar du alla inlägg som hästarna gjort).

Egensinniga Biggan skrev bland annat om utanförskap.

– På hippson.se, som uppmärksammade hennes inlägg hos oss och erbjöd henne att gästblogga, har hon haft 13 000 läsare, säger Emma när hon tittar på "klickstatistiken“.

Informera

Hon berättar hur idén med hästarnas dagböcker, som presenterats i bortåt 20 delar redan, föddes:

– När ridskolan stängdes tänkte vi hålla kontakten med alla elever på det här sättet och informera om läget.

Hennes syster Elin, som även hon jobbar på ridskolan, fortsätter:

– Emma är mer påhittig än vad jag är och ligger bakom historierna. Jag har i nästa steg gått igenom språket och meningsbyggnaden. Svenska var mitt favoritämne i skolan. För min del har det alltid varit ett intresse att skriva dagböcker, historier och sagor.

– Vi är vana att jobba tillsammans och kompletterar varandra bra, tillägger Emma.

De är positivt överraskade och väldigt glada över hur mottagandet blivit.

– Det är många som ringt, mejlat och även kommit med uppskattning när man träffat dem. Sådant är kul och ger mersmak, tycker de.

Alla reaktioner på Facebook talar även de sitt tydliga språk.

Personligheter

De har försökt beskriva hästarna som de personligheter de är.

– Jag har strävat efter att leva mig in i hästarnas sits, säger Emma.

Något hon, med god hjälp av sin syster, bevisligen lyckats mycket bra med då det “haglat” hjärtan och tummar upp på inläggen.

– De är allt annat än några maskiner utan har tankar och känslor precis som människor, fortsätter hon.

Förutom Biggans uppskattade dagbok tycker de att två inlägg sticker ut lite extra.

Dels när ridskolans drottning Roxette presenterade sig, och dels då gangstern Ralf fick chansen att beskriva vem han är.

De vill även lyfta fram när retstickan Filip hade sin dag.

Spökrädda Ringla hade även hon mycket intressant och underhållande att dela med sig av. Bland annat hur lätt hon blir kär...

Nya rapporter

Nu har alla hästarna på Botorp fått chansen vid ett tillfälle att presentera sig. När vi kommit in i december är det julkalender på klubbens Facebook-sida.

– Men det blir fler dagböcker från hästarna eftersom det förstås blir förändringar efterhand.

Ja, hur är läget nu?

– Generellt sett är det bättre. Vi hoppas kunna öppna som vanligt igen vid årsskiftet, svarar Emma.

Ekonomin

Naturligtvis blir det ett stort bortfall när det gäller intäkter då ridskolan är stängd. Till det ska läggas, inte minst, ökade veterinär- och medicinkostnader.

Där har kommunen bidragit och sett till så att personalen inte behöver oroa sig över det ekonomiska utan kan lägga sin tid och energi på att göra allt för att hästarna ska ha det så bra som möjligt och friskna till.

Vardagen i ridhuset har blivit helt annorlunda sedan kvarka konstaterades för cirka en månad sedan.

– Det är bara Dimon som fått diagnosen kvarka. Vi har behandlat ytterligare fyra hästar som om de haft det då de visat sjukdomssymptom.

Långtråkigt

Hästarna har delats upp så de friska står för sig och de som befaras vara sjuka på ett annat ställe. Så är även uppdelningen då det gäller vilka som kan gå tillsammans i hagarna.

– I början, de första dagarna, tyckte nog hästarna att det var skönt med en liten paus. De såg det som en vanlig helg då det brukar vara mycket lugnare än under vardagarna. Efterhand känns det som att de tycker att det är långtråkigt, säger Elin.

Och fortsätter:

– Det har varit en stor omställning för hästarna på många sätt. Bland annat genom att vi satt upp skivor mellan boxarna för att inte riskera att hästarna smittar varandra. Smittan är inte luftburen utan förs över via kontakt. Det märks att de saknar den sociala kontakten med varandra.

Emma Westin, Victor och Elin Westin.
Foto: Tomas Nilsson

Även för personalen har tillvaron blivit annorlunda vilket Emma intygar:

– Tidigare var vi två som jobbade dagtid och två kvällstid. Nu jobbar vi i stället från sju på morgonen till 16–17 på kvällen. Därefter får en av oss komma tillbaka på kvällen och fodra. Det är dessutom mer att göra. Exempelvis genom att vi ska ta tempen på alla hästarna.

Skyddsutrustning

Så är det även viktigt med klädseln för att inte riskera att sprida smittan vilket även människor kan göra.

– När vi är hos de sjuka hästarna måste vi ha skyddsutrustning på oss. I början undrade hästarna vad det var för några vita och prasslande dräkter som vi kom i men nu har de vant sig och reagerar inte längre. Allt tar mycket längre tid då vi måste av med skyddsutrustningen och noga tvätta oss innan vi går vidare till de andra hästarna, säger Emma.

Gillar olika

Systrarna Westin har båda tävlat inom ridsporten när de var yngre.

– Jag gillar hoppning bäst, berättar Elin.

– Jag är för feg för hoppning så det är i stället dressyr för min del. Elin är mer galen än vad jag är vilket hon ärvt efter vår pappa Pelle, som sysslar med motorsport och därmed inte har några spärrar, lägger Emma till med ett leende.

Kvarka

Nya utbrott sker ständigt, ungefär 70–100 per år i Sverige.

Kvarka är en riktigt besvärlig sjukdom som det ofta tar lång tid att bli av med från ett stall. Drabbade hästar får feber, näsflöde och svullna lymfknutor, som ofta utvecklas till bölder mellan ganascherna.

Andningsvägarna kan svullna och då får hästen svårt att andas. En del hästar visar lindrigare symtom men är ändå smittförande.

Följdsjukdomar som lunginflammation, bölder på andra ställen i kroppen och vätskeansamling som gör att hästen svullnar upp kan uppträda, men är inte så vanligt.

Smitta sker främst genom direktkontakt mellan hästar, men även via inredning, utrustning och människor som sjuka hästar haft kontakt med om de inte har bytt kläder, skor och desinfekterat sig. Från smitta till sjukdom räknar man med 3–14 dagar och hästen är smittsam 24–48 timmar efter att feber visat sig. Tillfrisknade hästar kan utsöndra bakterier ytterligare 2–3 veckor, ibland betydligt längre.

Källa: hastsverige.se