• idag
  25 sep
  13°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.3 mm
 • lördag
  26 sep
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  27 sep
  19°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  28 sep
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  29 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Arbetsmarknaden fortsatt stark under 2019

Arbete
PUBLICERAD:
Arbetsförmedlingen ser ljust på arbetsmarknaden under 2019.
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT
Det kommer att vara en fortsatt god arbetsmarknad med stor efterfrågan på arbetskraft i länet under 2019. Det slår Arbetsförmedlingen fast i en ny rapport.

Sysselsättningen väntas öka, men i långsammare takt.

Högkonjunkturens topp har passerats och i såväl Sverige som internationellt väntas konjunkturen bromsa in under 2019. Det märks även bland företag där optimismen inte är lika stark som den var under hösten 2017. Sysselsättningen beräknas dock öka, om än i en långsammare takt. Under 2019 förutspås antalet förvärvsarbetare i Örebro län att öka med cirka 1400 tjänster. Motsvarande siffra i Värmlands län ligger på 800

- Länet måste ta tillvara på den utrikesfödda befolkningen som flyttar hit. Det är den gruppen som står för en tillväxt av arbetskraften framöver. Här krävs bland annat utbildningsinsatser för att kunna matcha fler till jobben på länets arbetsmarknad och få ner arbetslöshetstiderna, säger Fredrik Mörtberg, arbetsmarknadsanalytiker.

Privata sektorn svag

I fokus står matchningen till arbete och utbildning. Därför är utbildnings- och vägledningsinsatser centrala komponenter i Arbetsförmedlingens arbete framöver. Det visar höstens intervjuundersökningar med länets arbetsgivare.

– En förutsättning för att sysselsättningen ska kunna fortsätta växa är att kompetensbristen inte förvärras. Under hösten är bristen i privat sektor rekordstor, fyra av tio arbetsgivare uppger att de haft svårigheter att rekrytera personal under det senaste halvåret säger Maria Håkansson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Behovet av personal är störst inom företagstjänster, men det finns även ett fortsatt behov inom industrin och i transport medan byggbranschen som växt mest under de senaste åren är försiktigare. I offentlig sektor har behovet gått ner något sedan åren med stort flyktingmottagande och stor efterfrågan på personal, främst inom socialtjänst och utbildningsförvaltning

– Vår prognos är att sysselsättningen kommer att fortsätta växa fram till slutet på 2019 vilket innebär att vi haft ett helt årtionde med jobbtillväxt säger Håkansson.

På riksbasis handlar det om cirka 65 000 personer som prognostiseras kunna sättas i arbete under 2019.