Moelven leder digitaliseringen

Näringsliv
PUBLICERAD:
På Moelven Valåsen har man i nästan två år arbetat med ett digitaliseringsprojekt som går ut på att man ska ha bättre koll på maskinerna och därigenom spara energi, öka tillgängligheten och öka produktvärdet.

Moelven Valåsen är en relativt stor arbetsplats. I dagsläget sysselsätter man drygt 120 personer och har en årsomsättning på 850 miljoner kronor. Företaget har haft en stark utveckling de senaste åren.

– Speciellt inom det heta området digitalisering, säger vd Fredrik Wallenstad.

Två tredjedelar av alla maskiner på Moelvens Valåsens 63 hektar stora område har försetts med sensorer.
Foto: Per Lindgren

Man har precis avslutat det tvååriga projektet “Det smarta digitala sågverket” med hjälp av flera samarbetspartner och statligt stöd på 4 miljoner kronor.

Projektet har gått ut på att förse maskinerna med sensorer, koppla upp energimätare, frekvensomriktare, vibrationsmätare och värmemängdsmätare så att man kan få in data från maskinerna och på så sätt hitta nya möjligheter till effektivisering och samordning av maskinparken.

De maskiner som fått sensorer spänner över ett stort åldersspann, från 70-talet och fram till i dag.

Sensorerna registrerar en mängd olika data och kan bland annat känna av om något är på gång att gå sönder innan det faktiskt gör det. Det finns flera varningstecken som de kan känna av och larma för. Det kan till exempel vara ökad strömförbrukning eller ökade vibrationer orsakade av ett dåligt lager någonstans. Då kan man byta lagret innan det leder till ett större fel.

Moelven Valåsen tar varje år emot 3,5 miljoner stockar.
Foto: Per Lindgren

All data från sensorerna samlas in och sparas, så att man kan följa olika förlopp och händelser i efterhand.

Digitaliseringen innebär också att man har bättre överblick över produktionen.

– När våra säljare träffar kunder har de möjlighet att kunna ge bättre besked om när en viss produkt kan vara levererad, säger Wallenstad.

En stor del av maskinparken, cirka två tredjedelar, är direkt uppkopplad mot internet. Tanken är att med artificiell intelligens kunna samordna maskinparken mer effektivt.

– Nu när vi har ett industriellt nätverk som omfattar hela vårt område på 63 hektar har vi fundamentet för att göra algoritmer som gör att maskinparken kan lära sig att bli bättre, säger Peter Rockedahl som är teknisk direktör i divisionen Moelven Timber.

Ingen människa skulle kunna ha överblick över den enorma produktionen. Varje år åker 3,5 miljoner stockar in i sågverket. Ut kommer 18,5 miljoner bitar i form av olika typer av plankor, bräder, bark, sågspån och flis.

Systemet har så bra koll på virkesflödet att det håller koll på exakt vilken stock de olika bräderna kommit från.

– Man ska i princip kunna bygga ihop hela stocken igen, säger Fredrik Wallenstad.

Syftet är att systemet ska lära sig att på allra bästa sätt utnyttja råvaran, så att avkastningen för varje stock blir så hög som möjligt.

– Genom den artificiella intelligensen kan systemet lära sig att göra det ännu bättre, säger Fredrik Wallenstad.

Systemet ska också kunna hushålla med energin bättre. Om en maskin av någon anledning slutar fungera eller stängs av så kan systemet för att spara el stänga av maskiner som för tillfället inte behövs eller används.

Fredrik Wallenstad och Peter Rockedahl.
Foto: Per Lindgren

Projektet har haft tre delmål: energianvändningen ska minskas med tio procent, tillgängligheten till maskinerna ska öka med 15 procent och produktvärdet ska öka med tio procent.

Det sistnämnda ska ske genom att man till exempel förbättrar sorteringen.

– Vi ska inte såga trall av träd som kan bli fina lister, säger Peter Rockedahl.

Allt har inte blivit som man tänkt i projektet.

– Vi trodde att produktiviteten skulle gå fortast att genomföra, men det har visat sig att det var det som var svårast, säger Rockedahl.

Han poängterar att syftet med projektet inte har varit att minska personalstyrkan. Istället är målet att det ska driva på utvecklingen.

Få, om ens någon, i branschen har kommit lika långt som Moelven Valåsen i Karlskoga när det gäller digitalisering.

– Ingen av våra leverantörer känner till någon som kommit lika långt som vi, säger Wallenstad.

Ett tecken på att man ligger långt framme är att projektet lett till att man fått igenom inte mindre än två patentansökningar hos Patent- och registeringsverket (PRV).

– Det bevisar att ingen har gjort de delarna förut, säger Fredrik Wallenstad.

Fredrik Wallenstad påpekar att man inom Moelven Valåsen inte drar sig för att prova nya lösningar i produktionen.

– Att testa nya saker ger mycket energi in i företaget.

Genom digitaliseringsprojektet har man lärt sig väldigt mycket.

– Det har varit en fantastisk resa, säger Peter Rockedahl.

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.