När allt börjar på nytt

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:

Du som läser detta har gjort det igen, lagt det gamla året bakom dig. Du klarade det! Nu börjar allt om på nytt. På ett annat sätt. Ett oprövat sätt. Och ingen vet hur det kommer att bli. Det är bara att kliva på tåget på framtidens perrong när det dundrar in, punktligt som vanligt. Ett nytt år. Några av våra nära och kära kommer inte med oss. Deras biljett gällde en annan resa. Det ingår i livet det också. Några måste stanna kvar och vakta våra minnen. Vi andra följer med våra barn och barnbarn en bit till innan vi vinkar adjö, med stor oro. Hur skall barnens framtid bli? Kan ni som bevakar dåtiden göra något från er sida? Vi som just klivit på tåget mot framtiden måste definitivt göra allt som står i vår makt! Det är tur att barnen är med oss. De är alltid så kloka och modiga. Vi borde lära oss att lyssna mer på dem. De behöver oss. Men det är nog så att vi måste se dem som våra förebilder, inte tvärtom. Det är inte barnen som lärt oss att ta ut förskott på naturens resurser. Det har vi fixat så bra på egen hand. Precis som ett par generationer före oss levde på vårt naturkapital. Det var bara inte så synligt då. Eller om vi blundade så hårt? Och barn gör ju som bekant inte som vi säger utan som vi själva gör. Tills nu, verkar det som. Dagens barn och unga börjar säga stopp! Mina barnbarn har lärt sig sätta upp handen och säga STOPP när de inte är bekväma i en situation och leken kanske gått överstyr. Ett bra verktyg att ta till i livet i stort. STOPP! Prova själv. Sätt upp handen…STOPP. Nu räcker det! Utmaningen är bara att säga stopp till sig själv. Vi måste alla bidra. Med handen på hjärtat och med julen och mellandagsrean i färskt minne. Och innan dess ”Black friday” och annat vi lärt oss skall ingå som en självklarhet. Vad bidrog du själv med när det gäller överkonsumtion? Jag är ingen moraltant. Detta är bara så himla svårt och livsviktigt. Jag försöker lära mig. Att göra rätt val och de rätta avvägningarna. Och jag gör alldeles för lite själv. Åker bil istället för kollektivt till exempel. Och detta med att flyga på semester!!! Om detta har vi diskuterat mycket hemma vid köksbordet. STOPP! Det är skönt att få börja om på nytt, med ett nytt år. Det är ju inte så att gamla bekymmer och hot försvinner, men det är ändå lite lättare att ta ny styrning när vi börjar på ny räkning. Jag är kanske lättlurad, men då får det vara så. Jag har vaknat alldeles för många mörka november och decembernätter med klimatångest. STOPP! Nu vill jag se ljuset vända åter och göra om, göra rätt. Så gott jag kan. Jag skall börja med att låta mig bli medveten. Jag vill klara det! Jag vill börja allt på nytt. På ett annat sätt. Ett oprövat sätt. Och ingen vet hur det kommer att bli.

Marie Johansson Gadde

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.