Barnbidrag till alla

Insändare
PUBLICERAD:
Dagens insändarskribent håller inte med Catarina Forsberg om barnbidraget utan vill behålla det som det är idag.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Svar på Catarina Forsbergs ledare 3 januari

Det finns många argument FÖR att det allmänna barnbidraget ska vara kvar i den form som det är nu. När man ser vilka som vill behovspröva barnbidraget, alla till höger om socialdemokraterna och som exempel Timbro, är det ju inte så svårt att räkna ut vad agendan är. Ska vi inkomstpröva den fria sjukvården? Den subventionerade barnomsorgen? Den avgiftsfri grundskoleutbildning? Vem tror du vill betala skatt då? Nä du Carina tuffa på du med det du skriver i tidningen. Men fundera lite på om vi verkligen skulle vara ett av värdens bästa, tryggaste och jämlikaste länder att bo i om det hade varit en högerregering och inte socialdemokrater i samarbete med en stark fackförening som byggt detta land??

Det är inte bidrag till de rika i sig som retar upp högern, utan just det generella välfärdssystem som barnbidraget representerar. Högern vill att fattiga familjer ska stå med mössan i hand och ansöka om bidrag för att kunna köpa ytterkläder till sina barn. Så som det var före 1948. De vet också att ett slopat generellt barnbidrag ytterligare skulle minska stödet för välfärdssystemet hos de mer välavlönade delarna av befolkningen.

Vi ser redan en utveckling där privata barnförsäkringar ersätter den allmänna sjukvårdsförsäkringen när den offentliga vården försämras. De som kan flyr skeppet och sätter sina egna barns behov i första rummet.

Och varför betala skatt till det gemensamma om man ändå måste betala för privata försäkringar?

Argumenten för att statens utgifter för barnbidraget skulle göra bättre nytta som behovsprövad fattighjälp faller platt. Om högern verkligen vill lyfta barnfamiljer ur fattigdom finns det andra sätt.

Höjda kvinnolöner i det offentliga, fler billiga hyresrätter och fler avgiftsfria fritidsaktiviteter för barn och ungdomar. Listan kan göras lång. Det är bara att sätta igång.

Och den som skaffar stort hus borde väl har råd att själv stå för kostnaden för städning, reparation och ombyggnad samt räntor på lånen och inte lägga över dessa kostnader på skattebetalarna.

Detta är några av mina tankar kring din ledare i KT häromdagen.

”Välfärd åt alla”

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.