Beslutade om ny skolutredning

Politik
PUBLICERAD:
Kultur- och utbildningschef Anna-Lena Sandell och nya nämndordföranden Anna Nordqvist (M) berättar om skolutredningen.
Foto: Anna-Stina Tallmyren
I snitt är det 30 elever överallt i förskoleklasserna till hösten och fritidshemmen är överfulla. Så även särskolan. Nu ska skolorganisationen utredas.

Något nytt lärcenter i form av en ny central skola är inte heller den nya kultur- och utbildningsnämnden intresserade av. Som bekant drogs det utredningsuppdraget tillbaka av den förra majoriteten. Dock måste något göras, då det finns ett stort behov av förändring i grundskolans årskurserna F-6 samt i grundsärskolan.

– Elevantalet ökar rejält, konstaterar förvaltningschef Anna-Lena Sandell.

Ny utredning

Efter återremiss och bordläggningar i det förra utredningsuppdraget har nu kultur- och utbildningsnämnden beslutat om en ny utredning.

Någon diskussion om det uppstod inte i nya majoriteten i nämnden, som antog förvaltningschefens förslag med tre frågor som ska utredas.

Koncentration

Den första frågan gäller möjlighet att ändra grundskoleorganisationen i centralorten till att koncentrera åldersgrupperna i befintliga skolor. På så vis kanske lågstadiet samlas på ett par skolor i centralorten, istället för på tre skolor.

Däremot är tidigare förslag om att samla årskurs 6 på Stora Vallaskolan, där de har viss undervisning redan idag, svår i och med nya stadieindelade timplanen som innebär att de får betyg i moderna språk. Därmed kan det vara svårt att byta skola och lärare i den årskursen.

Fjärrundervisning

Fjärrundervisning har också nämnts, i synnerhet kring modersmålsundervisning då det i vissa språk kan vara svårt att få en lärare på orten.

Grundsärskolans organisation ska också utredas, då den växer så den snart växt ur lokalerna.

Eventuella effekter av förslag på dessa frågor ska också utredas och konsekvensbeskrivas.

Bara centralt

– Det här är en utredning, sen ska det läggas förslag hur vi bäst går framåt och viktigt är att vi når målen vi har inom skolan, säger nye nämndordföranden Anna Nordqvist (M).

Nordqvist betonar dessutom att skolorna i Svartå och Åtorp inte ingår i utredningen, utan endast centralortens skolor.

Det är inget datum satt när utredningen ska vara klar.

Vänsterpartiet deltog inte i diskussionerna eller i beslutet och reserverade sig mot beslutet om ny utredning.

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.