Till minne av Ann Bengtsson Jarlås

Familj
PUBLICERAD:

Ann Bengtsson Jarlås, Brunflo, har avlidit 88 år gammal. Hon sörjs närmast av barnen Christer och Liza med familjer.

Hon döptes till Ann Margret och växte upp i ett expansivt Bispgården i Jämtland. Pappa Carl var åkare tillsammans med sina bröder. Mamma Gertrud stod henne närmast hela livet.

Hon gillade skolan och tog studenten i Sundsvall; där hon lämnade spår efter sig på Alnön där Jarlåsvägen finns. Efter studentexamen hamnade hon i Gävle där hon kom att möta vår pappa Bror Bengtsson från Storvattnet, Frostviken. Det blev kärlek, nyårsbröllop i Fors kyrka 1955 och stor fest på Turisthotellet.

De tu flyttade till Stockholm blev nybyggare i Vällingby, hade Petterssonbåt i Mälaren och hade mycket roligt med kompisar. När Christer skulle födas sålde dom båten, köpte en SAAB och flyttade till Kiruna; där Christer föddes 1959 och Liza 1962.

1965 flyttade de till Karlskoga då Bror blev chefskontrollant för bygget av E 18. Några år senare började hon arbeta på Skranta- och sedan på Karlbergsskolan. Mamma blev skolbibliotekarie och lärare i maskinskrivning, då flera elever var duktiga på hockey blev hon BIK-supporter. Hon trivdes med eleverna i skolan men tog ändå chansen att få arbeta med sina älskade böcker på biblioteket först i K-center och senare i Sandviken. Ett drömjobb för henne under många år.

Mamma gav oss kärlek, trygghet och rättspatos. Hon var för allas lika värde och mot alla former av diskriminering. Hon gav oss känslan att allt vi ville var möjligt om vi ville det. Hon var en stöttande person.

När pappa dog 1986 blev mamma kvar i Karlskoga tills hon 1993 flyttade tillbaka till Jämtland. Där blev hon en närvarande farmor med besök vid hockey och basketträningar, läxläsning och något av fyra barnbarn på besök eller i telefonen. På det nya årtusendet fick hon följa med och hämta hem Lizas dotter Johanna från Kina, en fantastisk resa och stor upplevelse. Hon varvade omsorger om barn och barnbarn, frivilligt arbete för Röda Korset, bokcirklar och resor upp till stugan i fjällen. Det sista året fick hon tillbringa på Löjtnantsgården på Östermalm där hon med sitt goda humör blev populär hos personal och de andra boende.

Carls och Gertruds sista barn dog på julafton 2018. Julen var en högtid som var viktig för henne. Nu är hon för alltid förknippad med julen. Till sommaren får hon vila bredvid Bror på kyrkogården i Frostviken.

Barnen Christer B. och Liza Jarlås

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.