• idag
  2 juli
  19°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  3 juli
  16°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  4 juli
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   2.8 mm
 • söndag
  5 juli
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   3.2 mm
 • måndag
  6 juli
  18°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Utvisas: Diego får inte stanna

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Diego Navarrete Bazan kom till Sverige från Colombia, våren 2018. Han såg till att göra både sig själv och sin familj självförsörjande, för att inte behöva gå på bidrag. Nu tvingas han och hans familj bort efter både avslagen asylansökan och nekat arbetstillstånd, trots heltidsjobb.

Till det följde också ett inreseförbud i Sverige under 12 månader efter att Migrationsverket inte kommunicerat ut vad som gällde.

– Vi pratar om människoliv, och en framtid vs att skicka tillbaks dem till en icke-framtid. Jag är helt lost, säger Niclas Lagerstam.

Lagerstam var den som, tillsammans med kompanjonen Johan Nilsson, tog Diego under sina armar och gav honom en anställning, och har också vandrat med Diego i hans resa genom pappersbyråkrati och möten med Migrationsverket. Möten som skulle visa sig bli konfliktuella, med motsägelsefulla besked från gång till gång.

Farlig hemmiljö

I Diegos hemmiljö råder konsekvent risk för att bli skjuten på gatan, kidnappad eller tvingad in i drogrelaterade miljöer, men då Colombia inte räknas som ett tillräckligt osäkert land enligt UD så fick familjen avslag på sin asylansökan.

Diegos familj kom hit tidigare och hans barn har sedan dess gått i skolan i Karlskoga.

– Första mötet skedde under sommaren 2018, i samband med den första av kvällarna med artistuppträdanden i På flotten. Han frågade om det fanns något jobb eller om han kunde få samla ihop panten som låg.

Som tack för hjälpen, då han fått klartecken för att samla in panten, började Diego fälla ihop bord och stolar, bära lite bänkar och fixa med lite annat småpyssel.

– Inget krav från oss utan bara för att han ville hjälpa till.

Resten av flottveckorna var Diego med Niclas och hans kollegor nere vid vattnet och efter att ha visat god vilja och gjort en bra insats fick han ett heltidsjobb från den 20:e september, som vaktmästare och diversejobbare på Nightshift Kupolen.

Diegos anställning innefattar avtalsenlig lön med korrekta villkor.

Spårändring

Familjens asylansökan fick avslag den 4 december och får besked om att komma på ett återvändarsamtal den 19:e. Detta möte skjuts fram till den 3 januari då tiden var knapp innan jul.

Efter Diegos familjs asylansökansavslag bestämmer sig Diego i stället för att söka ett arbetstillstånd, en så kallad "spårändring", vilket är vanligt om man får avslag trots att man har ett fast jobb. Detta görs den 12 december, det vill säga åtta dagar efter det negativa beskedet angående asyl.

Redan den 14 december får Diego avslag på densamma eftersom han inte varit anställd i fyra månader, praxis för att få ett arbetstillstånd om man redan är i Sverige.

Vid det uppskjutna återvändarsamtalet, 3 januari, ges besked om att Diego och hans familj måste lämna landet inom tre veckor, det vill säga senast 24 januari.

– Handläggaren meddelade att de nu har 3 veckor på sig att lämna landet, för att det ska göras rätt och riktigt. Detta påpekades flera gånger.

Inreseförbud

Efter återvändarmötet blev Diego tilldelad en ny handläggare, då den tidigare inte längre jobbade kvar.

– Handläggare nummer två hävdar att det som sagts mellan handläggare nummer ett och familjen inte stämmer och har dragit sin egen version för sin chef.

Ur det blå, den 14 januari, får han av sin nya handläggare per post besked om att han har belagts med inreseförbud i Sverige under de kommande 12 månaderna. Detta för att ha övertrasserat sin maximala gräns vad gäller att lämna landet, efter att en asylansökan fått avslag.

– Den maximala gränsen är satt till två veckor, något som den första handläggaren inte meddelade. Diego skulle alltså ha behövt lämna landet senast 18 december för att undvika inreseförbud men trots detta fick han en tid för återvändarsamtal den 19:e, vilket i sig blev framskjutet till den 3 januari, och därefter fick höra att gränsen var satt till tre veckor från datumet vid det sista samtalet.

Till råga på allt skickades det, den 16 januari, ut en faktura för avgiften på Diegos logi, trots att den period den syftade till, januari 2019, var då han redan skulle ha varit tvungen att lämna landet.

– Jag kan köpa att de måste resa ut för att söka arbetstillstånd. Men att de ska få återreseförbud i ett år för att två olika handläggare på migrationsverket tolkar lagen på olika sätt, det är ta mig tusan inte okej någonstans. Vi har naturligtvis skickat in en överklagan på detta beslut.

Arbetstillståndet har varit möjligt att söka om sedan den 20 januari men när Lagerstam frågade den handläggare som nekat den ursprungliga ansökan om ett nytt försök skulle vara aktuellt eller inte, med tanke på att Diego måste lämna landet, kunde inget besked lämnas. I stället gavs svaret "det har jag faktiskt inte koll på...".

– jag trodde inte riktigt att systemet skulle vara så här fyrkantigt och omänskligt. Men nu vet jag att det är det. De som nekat honom arbetstillstånd har öppet sagt att de inte har koll på alla regler och hur ska man då kunna utgå från att det beslut de fattar är korrekt? Allt är moment 22 x3 och man vet inte vad man ska göra eller tro om hela situationen. Jag stångar mig blodig både hit och dit mot olika väggar som inte sitter ihop, trots att det är samma myndighet.

Tidningen har sökt Migrationsverket för en kommentar men ännu inte fått någon respons.