Ur mörkret tog Manda klivet ut i ljuset

Nöje/Kultur
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Efter tragedins mörker ser Manda i dag ett nytt ljus i tillvaron.
Foto: Dan Hagerius
Nyanser genom en gråskala. En familjetragedi fick Manda Olsson att se sin tillvaro ur ett nytt perspektiv. Mörkret från sorgen fick henne att öppna ögonen för ljuset i livet, något som tog henne till en helt annan scen än den hon tidigare valt att stå på.

Hon är döpt till Amanda men är tydlig med att hon föredrar att plocka bort det inledande A:et.

– Jag har alltid kallats Manda och jag trivs väldigt bra med det. När jag presenterar mig själv gör jag det som Manda.

Den musikaliska allätaren är född och uppvuxen i Karlskoga, i ett hem som var byggt på musik. Familjen hade en egen musikstudio och hennes pappa hade “alla världens instrument”, som hon själv väljer att uttrycka det.

– Musiken rinner i mitt blod. I familjens blod. Så har det alltid varit. Jag har spelat gitarr, piano, banjo, mandolin och cello och jag har skrivit musik sedan jag var 14.

Ikväll tar hon plats på Talang-scenen när hon framför sitt egenkomponerade alster, Skimrande hav. En låt som betyder "mer än ord kan beskriva", då den bygger på en händelse som helt förändrade synen på tillvaron.

– I och med det som skedde så ramlade det ut en låt, verkligen just ramlade ut, och det kändes direkt att det är den här jag ska framföra när jag ger mig in på den här resan. Det är det mest emotionella jag fått ihop till en låt.

När hon skickade in den till Talang fick hon höra av produktionen att "den är helt fantastisk” och blev därför kallad till Stockholm och deras live-audition. Och på den vägen är det.

Ung och erfaren

Första gången Manda ställde sig på scen var vid 13 års ålder, inför niorna på Skrantaskolan. Där och då insåg hon att det var på scenen hon ville vara. Det var där hon hörde hemma. En känsla hon fram tills dess alltid saknat.

– Helt ärligt har jag nog känt att jag aldrig passat in någonstans. Jag känner mig unik och känner att jag inte tycks passa i den här formen av vem eller vad man “ska vara” i de sociala normer vi anses ska leva efter. Det är på gott och ont att vara annorlunda men när det blir bra blir det väldigt bra. På många sätt är jag är en gammal själ i en ung kropp. Jag har fötterna på jorden men huvudet i det blå.

Den gamla själen har varit sångerska i inte mindre än nio olika band, av varierande genrer; pop, hårdrock, punkrock, cover med mera. Hon har turnerat runt i Sverige och även skrivit egen musik samt har ett spex-band för lokala gig i Karlskoga, benämnt Brud & Badurerna.

Beslutet att ställa upp i Talang kom efter att flera års inre motstånd omvandlats till en insikt som byggde upp en vilja att ta vara på varje möjlighet.

– De som känner mig vet att jag har varit en motståndare till den här typen av program. Jag har tyckt att “det här gör man bara för fame”, även om folk tjatat på mig att jag borde söka till Idol eller liknande.

Förändrade allt

Den insikt som föddes kom till efter att hon och hennes familj drabbades av en hemsk tragedi under föregående år.

– Det hände en sak inom familjen som skakade om hela min världsbild och det fick mig att öppna mina ögon, och gav mig en ny syn på livet. Jag kände “vem är jag som inte tar vara på min talang?” och det tände någonting i mig och gjorde att jag ville satsa på min dröm. Jag fick det mod och den motivation som jag hade saknat innan.

– Även om man tror på sig själv så har man någon form av spärr ändå, man blir “chicken”. Ibland behöver man ett nytt perspektiv för att fatta att man inte har något att förlora.

När Manda anlände till Stockholm i oktober fick hon uppleva en av de mest omtumlande dagarna i hennes 25-åriga liv.

– Audition-dagen var en sån galen dag. Man mötte så mycket fascinerande människor och det var totalt kaos, i en vacker form. Man gick runt och väntade på sin tur och sen när det var skarpt läge så gällde det att leverera. När man såg juryn och de började ställa frågor, wow vad hjärtat slog då. Man minns knappt hälften av allt men det var en sanslöst rolig upplevelse.

Ny tro på sig själv

Erfarenheten från framträdandet i Talang har bidragit till en helt annan inre styrka.

– Jag har nog aldrig trott på mig själv så mycket som jag gör idag. Det har gett mig ett kvitto på att det jag gör inte är helt galet.

Vad som väntar framöver är oklart men miss Olsson är redo för den resa som livet har att erbjuda.

– Jag har en ren canvas och är öppen för alla förslag för jag har inget som håller mig kvar här. Sen vad det blir det återstår att se.

Ikväll kan första steget på den nya resan ta sin början.

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.