Han är mogen en större roll i BIK

Ishockey
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
I onsdags blev jag helt ställd. Det kom som en total överraskning för mig. Och jag skämdes för mig själv att jag tänkt: men va' ska han ha reklam för nu då, har vi inte skrivit tillräckligt mycket om att det är fri entré på lördag?

Det handlade inte om att få reklam. För ovanlighetens skull var det en negativ nyhet när han var inblandad. Det handlade om att BIK Karlskogas marknadschef Thomas “Sylta” Karlsson berättade att han ska sluta efter drygt fem år.

Även om han inte tagit ett skär på isen har han blivit väldigt intimt förknippad med klubben. Det här är en person som hörs och syns, och som tar mycket plats. Han har förstås gjort ett alldeles utmärkt jobb för BIK. Marknadsintäkterna har fördubblats under hans tid; från runt fem till cirka tio miljoner per år. Att gästa Nobelhallen har dessutom blivit en betydligt trevligare upplevelse för åskådarna.

Negativ nyhet, skrev jag. Jo, så kändes det från början; att det här är negativt för klubben. Men ju mer jag tänker på det desto mer tror jag att han har rätt. När inte kraften, energin, motivationen och lusten är som tidigare – då det varit en lång och påfrestande om än rolig tid i en ansträngande chefsroll som betytt att han i stort sett aldrig varit ledig – gör han helt rätt som slutar. Både för sitt eget och klubbens bästa.

“Sylta” blir saknad. Det är en trevlig person. Väldigt social. Med ett varmt hjärta bakom sin förmåga att göra affärer, och alltid få den han gjort det med att känna sig som den stora vinnaren. Han och jag delar flera intressen. Så vi har alltid haft mycket att prata om vid sidan av hockeyn. Sedan länge har jag även vant mig vid att han inte kallar mig Nilsson. Utan Bengtsson...

Ibland måste jag erkänna att jag suckat när jag sett att han hör av sig. “Jaha, något nytt case som han vill ha uppmärksamhet kring”. Har jag tänkt. Men samtidigt vet ju jag också: “Sylta” och BIK i en rubrik – så mycket mer blir inte sportens artiklar lästa än om dessa båda ord kan kombineras. Så han har varit säljande för tidningen samtidigt som han i högsta grad varit säljande för sin klubb.

Nu ska BIK diskutera hur “Sylta” ska ersättas. Det har påbörjats vet jag. När någon ledande person lämnar en organisation är det ett bra tillfälle att se över vilken profil man söker.

Ingen kan förstås göra det här jobbet som “Sylta” har gjort det. Han är speciell. Men en kraft som har kapacitet att ta över finns redan i klubbens organisation. Nu med titeln sälj- och marknadskoordinator.

Thomas "Sylta“ Karlsson och Jakob Bengtzén. När ”Sylta“ nu ska lämna BIK är krönikören övertygad om att Bengtzén är redo att axla ett ännu större ansvar i föreningen.
Foto: Tomas Nilsson

Det tog lite tid innan jag förstod de kvaliteter som Jakob Bengtzén har. Jag valde i alla lägen att hellre prata med klubbchefen Torsten Yngveson eller kanslichefen P-A Johansson. Eller helst med “Sylta” eftersom det han och Jakob inte minst jobbar med ofta berör båda. Bengtzén var inte prioriterad.

På senare tid har jag lika gärna kunnat prata med Bengtzén som med någon av de andra. Det ska betonas att jag är mycket medveten om att det tar tid att få mitt gillande och min respekt.

Men det har Bengtzén verkligen samlat ihop till. Han har själv spelat hockey, målvakt i många år. Han har varit anställd på heltid av BIK de senaste åren. Hjälpte till även innan dess. Och han är utbildad i försäljning och marknadsföring. Han har de egenskaper som behövs för en ännu större nyckelroll inom föreningen.

Att ge medarbetare nya uppgifter och utökat ansvar, även på papperet, handlar långt ifrån bara om vad de gjort utan vad de gör och inte minst vad de kommer att kunna göra. Där är jag övertygad om att Bengtzén har kapacitet att göra väldigt mycket bra för klubben i sitt hjärta.

Med tanke på de kunniga och trygga personer som redan finns i ledande roller i BIK:s organisation har det absolut ingen negativ inverkan att han inte fyller 30 förrän till våren.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.