Listan på heta yrken om fem år

Arbetsmarknad
PUBLICERAD:
Högskoleutbildning blir allt viktigare men det gäller att välja rätt inriktning.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Går du i högskoletankar men är osäker på vilka yrken som kommer att vara efterfrågade efter att utbildningen är avslutad? Då kanske Arbetsförmedlingens rapport över de hetaste yrkena 2024 är rätt väg att gå.

Antalet jobb fortsätter att öka i Örebro län och många arbetsgivare behöver anställa personal under det kommande året. Flest nya jobb och hetaste arbetsmarknaden finns inom pedagogiskt arbete, data och teknik samt bygg och anläggning. Detta enligt Arbetsförmedlingens senaste rapport.

Antalet sysselsatta har ökat mycket i länet under de senaste åren och efterfrågan på personal har varit stor. Detta betyder att det råder brist på arbetskraft inom många yrken och med rätt utbildning eller erfarenhet är jobbmöjligheterna goda under det kommande året.

Olika vägar

Jobbmöjligheterna är alltså som störst inom områden som pedagogik, data och teknik samt bygg och anläggning. Inom områden som försäljning och service samt ekonomi, administration, kultur och media är konkurrensen om jobben däremot hårdare. Men även inom dessa områden finns det flera yrken med goda jobbmöjligheter.

– Vi har stor efterfrågan inom många yrkesområden i Örebro län, bristen på arbetskraft är påtaglig främst inom pedagogiskt arbete, data och teknik samt bygg och anläggning, säger Maria Håkansson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

En eftergymnasial utbildning på högskola eller en ren yrkesutbildning är att föredra, men det finns andra vägar att gå för den som vill annorlunda.

– Vill man ha jobb direkt efter gymnasiet är det klokt att satsa på en yrkesutbildning, till exempel industritekniskt program eller vård- och omsorgsprogrammet. En fullföljd gymnasieutbildning ses ofta som ett minimikrav för arbetsgivarna. Körkort kan också underlätta möjligheterna till jobb.

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.