• idag
  2 juni
  28°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  20°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  4 juni
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  5 juni
  14°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  6 juni
  17°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   1.9 mm

Du har rätt till ett privatliv

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Hej du!

Jag bara undrar om du är en av de unga kvinnor jag läste om häromdagen? en av dem som tycker att det är ok att din kille håller koll på dig via snapchatkartor? Som alltid har telefonen i handen om han ringer eller messar och vill veta var du är?

I så fall skulle jag vilja säga till dig att sluta med det.

Och om du är en av de killar som tycker att det är coolt att ”hålla koll på tjejen”, som måste visa för polarna att du alltid vet var din flickvän är.

I så fall ska du också sluta med det.

Ni är värda så mycket mer.

Jag skulle kunna skriva spaltmeter om kvinnor genom historien som på olika sätt kämpat för rätten att få vara egna individer. Som har slagits för rätten att tycka och tänka vad de vill. Som har stått på barrikaderna för att få bestämma över sin egen kropp. Som har demonstrerat för rätten att rösta i demokratiska val.

Som helt enkelt har tagit vår fight för att vi kvinnor idag ska kunna göra vad vi vill av våra liv.

Jag skulle kunna skriva om hur vi – bara under de 35 år jag varit medveten feminist – närmat oss en värld där kvinnor och män har både samma rättigheter och skyldigheter. En värld där vi börjar bli individer och inte kön. (Jodå, jag vet att vi har långt kvar, men vi har faktiskt kommit en bit på väg…)

Men det är inte det viktigaste.

Det handlar om er som människor. Om er som individer. Om vad ni vill leva för liv. Om ni vill ta chansen att bli starka människor som står pall för livets påfrestningar.

Då lovar jag er att ni behöver både ett privatliv och egna vänner.

Alla människor behöver en sfär där de kan vara sig själva. Där man kan fundera och vrida och vända på händelser i sina liv. Alla behöver egna vänner som man kan umgås med utan att pojk- eller flickvännen är med. Att inte alltid ha koll på varandra utan att tillåta sin partner ett eget liv där hon eller han kan växa och utvecklas är viktigt. Jag skulle till och med säga avgörande för att en relation ska kunna fungera.

Det är avgörande för att ni ska kunna växa och utvecklas som individer, en utveckling som ger näring åt ert förhållande och får det att utvecklas i nya, spännande riktningar.

Samtidigt som det bygger förtroende och tillit. För hur roligt och utvecklande det än är att vara ”ute på vift” så är det ändå bäst när man återigen vilar i sin partners famn. När man är tillbaka i vardagslunken.

Detta gäller både tjejer och killar.

För ni killar som har koll på era tjejer – ni fattar att era kompisar har koll på er på samma sätt, eller hur?

Ni är alla offer för samma kontrollbehov

Och jag bara undrar hur ni hamnade här? Hur kan ni unga kvinnor och män med så många möjligheter gå med på att förminskas på detta sätt? Hur kan ni låta en relation till någon ni älskar ätas upp genom kontrollbehov?

Snälla ni – stå upp för er rätt att leva som ni vill.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.