Alla hjärtans dag närmar sig

Familj
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Alla hjärtans dag är en speciell högtid där vi uppmärksammar kärleken vi har för våra nära och kära.

Men vad är meningen att vi varje år firar alla hjärtans dag eller ”Sankt Valentines dag” och vem är han?

Valentine var en helig präst i Rom, som hjälpte martyrer under förföljelsen under Claudius ll tid. Hans stora dygd och inflytande blev känt, och han greps och fördes inför kejsarens tribunal. Varför, Valentine, vill du vara vän till våra fiender och avvisa vår vänskap? Den kristna prästen svarade, min herre, om du kände till Guds gåva, skulle du vara lycklig och ditt imperium med dig; du skulle avvisa dina förebilder och du skulle älska den sanne guden och hans son Jesus Kristus. En av domarna avbröt, och frågade martyren vad han tyckte om Jupiter och kvicksilver. Han svarade att de var olyckliga, och tillbringade hela sitt liv i utsvävningar och brott! Domaren blev rasande och grät, han har bespottat gudarna och imperiet! Kejsaren fortsatte ändå sitt förhör med nyfikenhet, nöjd med denna möjlighet att få veta vad de kristna tyckte. Valentine hade modet att uppmana honom att göra bot för de kristnas blod som han hade spillt. Tro på Jesus Kristus, bli döpt och du kommer att bli räddad, och redan i det här livet kommer du att försäkra ditt imperium och dina armar. Claudius började bli övertygad, och sa till dem som närvarade, hör den vackra doktrin den här mannen lär oss! Då ropade Roms prefekt ut, under stort missnöje: se hur de här kristna förför vår prins! Claudius, vacklade och övergav den heliga prästen till en annan domare.

Den här mannen, som hette Asterius, hade en liten flicka som hade varit blind i två år. När han hörde Jesus Kristus, världens ljus, frågade han Valentine om han kunde förmedla ljuset till sitt barn. Sankt Valentine lade sin hand på hennes ögon och bad: Herre Jesus Kristus, sant ljus förgyller detta blinda barn! Barnet fick synen åter, och domaren med hela sin familj erkände Kristus och lät sig döpas. Kejsaren, som hörde det här, skulle ha vänt blicken bort från dessa konvertiter, men hans rädsla fick honom att förråda sin känsla av rättvisa. Sankt Valentine torterades tillsammans med flera andra kristna och han blev martyr år 286 e.Kr.

Denna lysande martyr har alltid hållits i stor ära i rom, och där det också finns en begravningsplats uppkallad efter honom.

Reflektion på Alla hjärtans dag: ” Gud är kärlek, och den som förblir i kärleken förblir i Gud och Gud i honom.” Första Johannesbrevet 4:16 Hans son Jesus gav ett budskap till världen som lär oss vad kärleken är och hans död på korset gav oss evigt liv.

Till sist vi älskar dig Jesus mer och mer för varje dag, och Grattis i förskott till er på alla hjärtans dag.

Ossama Makhaul

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.