Berger klar för DIF-konkurrent

Fotboll
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Degerforsprodukten Emil Berger återvänder till Stora Valla som motståndare den 21 maj: “Det är klart det blir lite speciellt, när det är på Valla. Det var väldigt många år sedan jag spelade där nu”, säger Berger.
Foto: ARKIV
Emil Berger är, efter fem säsongers frånvaro, tillbaka i svensk elitfotboll. Mittfältaren skrev på ett tvåårsavtal med Dalkurd på tisdagen.
– Jättekul att få chansen i eliten igen. Jag har kämpat ganska hårt för det här, säger Berger.

Emil Berger, 27, hjälpte BK Forward till en sjätteplats i division 1 norra 2014 och en fjärdeplats 2015.

2016 blev desto tyngre. Forward åkte ur serien efter dramatik i sista omgången och Berger tvingades, med 25 allsvenska framträdanden för ÖSK på meritlistan, ta nya tag i division 2.

– Det var inte de gladaste tankarna man hade då, när vi skulle ner i division 2. Klart superettan var långt borta då, men någonstans har jag ändå alltid kört 100 procent och jobbat för det hela tiden. Jag har velat uppåt och framåt.

Tog hjälp av agent

Berger var en av nyckelspelarna när Forward vann sin division 2-serie 2017 innan han, som bekant, exploderade i division 1-nykomlingen Rynninge 2018.

Mittfältaren hoppades att tio mål och sju assist i division 1 norra skulle ge en chans i just superettan, som han hjälpte ÖSK att avancera från 2013 innan karriären fortsatte annorstädes.

– Jag var helt säker på att få något erbjudande i december, men sen började veckorna och månaderna att gå. Då tänkte jag att "det kanske inte blir något".

I slutet av januari tog Berger hjälp av Daniel Rönnberg, agent på WCG Football, i ett sista försök att hitta en möjlighet högre upp i seriesystemet.

– Det tog en vecka, sedan hade han fixat ett provspel i Dalkurd.

Gjorde "köttarmål"

Berger avslutade, som konstaterat, veckan med att göra det avgörande 2–1-målet i träningsmatchen mot division 2-laget Newroz FC.

– Det var lite rostigt i början, det var min första match för året och jag var rätt besviken efter första halvlek. Jag tycker nästan att jag borde ha gjort ett–två mål och kanske haft någon assist i första, säger Berger.

– Sen kom jag in i det ganska bra i andra halvlek och gjorde 2–1-målet, även om det mer var ett "köttarmål". Det kändes ganska bra till slut och jag hade en bra känsla.

Det hade Adil Kizil också. Sportchefen ringde agent Rönnberg och inledde kontraktsförhandlingar redan samma kväll och på tisdagsförmiddagen var parterna överens om ett tvåårsavtal.

– Det känns jättekul. Dalkurd vill tillbaka till allsvenskan och det känns spännande med en sån målsättning, att vara med och slåss i toppen.

Hur hårt har du kämpat för det här, att ta dig tillbaka till eliten?

– Jag har fått kämpa ganska hårt, skulle jag säga. Det har varit en krokig väg med många år i division 1 och ett i division 2. Man har känt att man lever – heltidsjobb, fotboll på kvällarna och inte mycket till lediga helger. Det känns skönt att äntligen få gå upp i eliten igen. Jag är väldigt glad och tacksam mot Daniel som fixade det här åt mig.

Den individuella målsättningen är, så klart, att ta en ordinarie plats på mittfältet.

– Jag ser det som så att man borde kunna utvecklas ganska mycket mer när man kan fokusera på fotbollen på heltid igen. Jag ska göra allt för att få spela.

Tisdag 21 maj återvänder Berger till Stora Valla för att möta sin moderklubb, Degerfors IF.

Där spelar nära vännerna Erik Björndahl och Christoffer Wiktorsson, som Berger i princip har daglig kontakt med.

– Jag får passa mig, de är riktiga ångvältar båda två, säger mittfältaren och skrattar.

– Det är klart det blir lite speciellt, när det är på Valla. Det var väldigt många år sedan jag spelade där nu.

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.