Visar på allt färre arbetssökande i Karlskoga

Arbetsmarknad
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Arbetsförmedlingen Karlskoga är ett stöd för många arbetslösa i sitt jobbsökande.
Foto: Per Lindgren
Varje månad förs det statistik över hur stor arbetslöshet kommun, län och rike har. Nyligen kom resultatet av årets första månad, för Karlskoga fortsätter arbetslöshetssiffrorna att sjunka.

Det var när Arbetsförmedlingen släppte sin månadsstatistik över hur arbetslösheten såg ut under januari som man tydligt kan se att Karlskoga fortsätter att få fler personer på arbetsmarknaden. Öppet arbetslösa inrikes födda i Karlskoga var i december 13,6 procent medan januari hade sjunkit till fantastiska 4,3 procent.

I Degerfors har det varit en tuffare start på året. Där var motsvarande siffror 9,7 procent i december medan januari hade gått upp till 17,9 procent. Örebro kommun höjde också sina siffror från december till januari. Överlag minskade dock arbetslösheten i hela Örebro län.

– I januari var antalet inskrivna arbetslösa i Örebro län 10 550. Det motsvarar 7,3 procent av den registerbaserade arbetskraften. Det innebär att Örebro län ligger något över riksgenomsnittet på 7,0 procent. Lägst arbetslöshet har Uppsala län med 5,6 procent och Gävleborg och Blekinge har den högst med 9,5 procent, säger Maria Håkansson, analytiker vid Arbetsförmedlingen.

Positiv utveckling

Värmlands län minskar också, från 12,7 procent till 12,3 procent. Även siffrorna för arbetslösa utrikesfödda minskar i Värmland trots att de fortfarande ligger högre än riksgenomsnittet.

– Det är väldigt positivt att arbetslösheten bland utrikes födda minskar. Värmlands län har ett stort behov av arbetskraft inom flera branscher under många år framöver. Utrikes födda personer utgör en stor resurs för den värmländska kompetensförsörjningen i framtiden. Arbetslösheten bland inrikes födda är på låga nivåer och den inrikes födda befolkningen i yrkesaktiv ålder har minskat under flera år, vilket tydliggör behovet av utrikes födda som kan arbeta i länet, säger Fredrik Mörtberg, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Statistiken

Siffrorna som redovisas varje månad är från Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik. Det bygger på Arbetsförmedlingens registeruppgifter av de som är inskrivna som arbetssökande och över nyanmälda lediga tjänster. Statistiken redovisar även olika kategorier av arbetssökande som till exempel skillnader på arbetsmarknaden för inrikes och utrikesfödda personer.

Öppet arbetslösa och sökande i aktivitetsprogram utgör tillsammans inskrivna arbetslösa i statistiken.

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.