• idag
  5 juni
  11°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  6 juni
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  7 juni
  16°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  8 juni
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  9 juni
  18°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Sovande björnar kan ge många svar

Vård & omsorg
PUBLICERAD:
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Varför drabbas inte björnar som går i ide av olika hjärt och kärlsjukdomar eller andra åkommer som människor ofta får när de blir sängliggandes länge. Det är en fråga forskare över hela världen ställer sig och nu finns en ny forskning på området.

Benskörhet, hjärtsvikt, blodpropp och liggsår är några av de åkommor människor som blir sängliggandes under lång tid ofta drabbas av. Samtidigt går björnar i ide under många månader varje vinter utan att drabbas av något av detta. Dessutom bränner de enbart fett och förlorar nästan ingen muskelmassa.

Nu hoppas forskningen kunna finna orsaken till att detta fenomen inte drabbar björnar och att man ska kunna dra nytta av resultaten för att hjälpa människor.

– Det här projektet med brunbjörnar är världsunikt. Det startade för tio år sedan och forskare har tagit prover på olika björnar årligen, men följt samma björnar på sommaren och sen under vintern. Våra fynd har resulterat i 18 vetenskapliga artiklar, säger Ole Fröbert, överläkare på hjärt-lung-fysiologiska kliniken på USÖ och även den som initierat den medicinska forskningen på björnar.

Fröbert tog kontakt med det Skandinaviska björnprojektet i Dalarna, ett nordiskt forskningssamarbete som nu står bakom koordineringen av det världsunika projektet.

Att man valde att forska på björnar är inte enbart för att de går i ide, de lever ungefär som människor gör idag.

– Björnen speglar vår livsstil med att vi rör på oss för lite och äter för mycket. På så sätt är björnen en fantastisk bra modell för forskning. Vi hoppas att den ska kunna ge oss värdefull medicinsk kunskap som leder till nya behandlingsmetoder, säger Fröbert.

Vetenskapens värld kommer sända en dokumentärfilm om forskarprojektet under februari.

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.