Veterankritik mot hur BB-frågan sköts

Vård & omsorg
PUBLICERAD:
Alf Rosberg (M) och Ingvar Eriksson (V) är kritiska till hur länsklinikerna fungerar och hur det drabbar Karlskoga lasarett.
Foto: Anders Persson
Vanligtvis står de i varsin ringhörna, den ena på högersidan och den andre på vänstersidan. Men när det gäller BB-frågan står de i samma ringhörna.
Ingvar Eriksson (V) och Alf Rosberg (M) är mycket klara över vad som gått snett.

– Länsklinikerna skapades inte av omsorg för Karlskoga och Lindesbergs lasarett. De skapades för att göra en supereffektiv organisation för att kunna matcha storregionerna som skulle bildas och den skulle tävla med de stora sjukhusen i Sverige, säger Ingvar Eriksson.

Alf Rosberg lyssnade på senaste debatten i regionfullmäktige.

– De har ingen helhetssyn, ett sjukhus är en samling kompetenser som måste samarbete för att lösa problem. Det de säger är att det finns barnmorskor, men det saknas anestesiläkare och kirurger för att hålla BB öppet. Men kommer man då klara av ett akutsjukhus i sommar? undrar Alf Rosberg bekymrat.

Det är ingen läkarbrist

Alf Rosberg pratar om att läkarbristen inte riktigt är sann. Tidigare satt han med i patientnämnden och där träffade han en läkare från USÖ.

– Han berättade att forskningen tar mer och mer resurser. De hade 22 läkare på kliniken och endast en av dess jobbade med sjukvård på heltid Vi har aldrig haft så många läkare anställda inom sjukvården, samtidigt har vi långa köer och svårigheter att bemanna det som är sjukvård. Varför är det på detta viset?

De båda är överens om att det finns en baktanke som man gärna inte vill ska komma fram.

– Se bara på akutmottagningen i Karlskoga. Den har man monterat ner, trots moderniseringen. Allvarliga olyckor skickar man till Örebro. De som kommer till akuten är de som stukat foten och tar sig dit själv, säger Ingvar Eriksson.

BB i Karlskoga ska återigen stängas i tio veckor under sommaren,
Foto: Roger Gleisner

Dold agenda

– Jag tror att det finns en dold agenda och att man på sikt jobbar för att göra Karlskoga lasarett till en kvalificerad vårdcentral. Jag har jobbat inom sprängämnesindustrin och där talade vi om att alltid om att ha tillgång till kunskap om något händer, ha expertis på plats. Så är det inom sjukvården också. Men vad händer om expertisen tas bort?, undrar Alf Rosberg.

Alf Rosberg berättar om en hög klinikchef som bjudits in till ett moderatmöte. Den chefen berättade stolt om produktionsstyrning och att de hade tagit in en resurs från Ericson i Kumla och så skulle man förstärka logistiken, resultatet har blivit att man kör runt med patienterna. Det är inte sjukvård.

Båda är övertygade om att länsklinikerna, som de är i dag, måste bort eller kraftigt förändras.

– Koppla bort länssjukhusen Karlskoga och Lindesberg från länsklinikorganisationen. Tillsätt en chef på varje sjukhus med uppdrag att utveckla sjukhuset som ett akutsjukhus med kvinnoklinik. Länsklinikerna ska ha hand om den högkvalificerade vården ihop med forskning.

Riggad undersökning

Ingvar Eriksson håller med, men vill gå ett steg till.

– Nu har man år efter år sagt att BB ska vara öppet. Om inte tjänstemännen lyssnar, jag då får man ta bort delegationen och låta politikerna bestämma och då blir både underlag och beslut offentliga. Så är det inte nu. Säg så här till den högsta sjukhusledningen. Nu ordnar ni personal till nästa sommar, annars är inte ni kvar.

Utredningen som inte visats upp offentligt, men som ligger till grund för att de stänger BB i Karlskoga igen, har de båda åsikter om.

– Min bild är att den är riggad för att ge en bild av att BB i Karlskoga ska läggas ner, säger Ingvar Eriksson.

– Jag frågar mig om man också belyser problemen från ett Karlskogaperspektiv. Har man pratat med personalen i Karlskoga och värderat deras synpunkter eller är den ”riggad” som Ingvar säger, undrar Alf Rosberg.

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.