• idag
  25 maj
  14°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 maj
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

En blå böljande våg i kollektivtrafiken

Trafik
PUBLICERAD:
Så här kommer de nya bussarna att se ut.
Vita bussar, med en blå våg som böljar längst med sidan av bussen. Så kommer de nya länsbussarna se ut. De första kommer bytas ut i augusti i år.

För ett år sedan beslutade Region Örebro län, som ansvarar för Länstrafiken, att gå över till att driva busstrafiken i ett eget bolag tillsammans med grannregionen Västmanland. Det nya bolaget heter Svealandstrafiken och kör på uppdrag av Länstrafiken.

De två regionerna har olika färger på sina bussar och eftersom de tillsammans äger bolaget så kommer de använda sig av samma busspark vilket också är anledningen till varför bussarna får ny färg enligt Sandra Lee, Marknadschef på Länstrafiken Örebro.

Representera båda länen

Hon berättar i ett pressmeddelande att bussarna behöver kunna representera både Länstrafiken Örebro och Västmanlands Lokaltrafik och ska dessutom kunna flyttas mellan länen vid behov.

“De nya bussarnas utseende blir därför en kombination av Örebro läns blå bussar och Västmanlands vita bussar. Den blå vågformen signalerar rörelse men även elementet vatten som är en koppling till länens vackra och omtyckta sjöar”, säger Sandra Lee.

En gemensam fordonspark ger även stora samordningsfördelar. Till exempel kan regionerna nu dela på samma reservbusspark.

Anledningen till att bussbytet sker i år är att ett par av de avtal som Region Örebro län haft med olika bussbolag löper ut. Sammanslagningen med Region Västmanland beror primärt på att de sedan tidigare drev busstrafiken själva och hade samma inställning kring värdet med detta.

Bekvämare bussar

Fram till 2025 kommer det fortfarande att finnas några blå bussar i Örebros kollektivtrafik. De fasas ut i takt med att de når sin livslängd och allt eftersom trafikavtalen löper ut.

De nya bussarna är bekvämare än tidigare och rymmer fler resenärer och barnvagnar i och med fler ståplatser. Vissa modeller har ett extra dörrpar för att förenkla avstigning.

I regionbussarna kommer det att finnas två säten med så kallad Sitsafe, som är en integrerad barnstol för barn upp till 18 kg. Sätena är utmärkta med annan färg på tyget för att de ska vara lättare att hitta.

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.