Makalös konsert med Lars Jansson Trio på Musikpalatset

Musik
PUBLICERAD:
Att gå på en Lars Jansson-konsert är, gissar jag, som att gå i kyrkan för den kristne. En totalupplevelse för både kropp och själ. Ett sätt att få absorbera och ta in själva meningen med musik från en scen.
Lars Jansson vid sitt piano. En mästerlig hantverkare i sitt skrå.
Foto: Björn Reimers

Lars Jansson ger som kompositör och pianist precis det där som är just jazz, strukturerad frihet, lekfullhet, ekvilibrism och känsla. Det var med alla sinnen tillfredsställda jag upplevde Lars Jansson Trio på Musikpalatset på onsdagskvällen.

”Jag har väntat i 10, kanske 15 år för att äntligen få komma till Karlskoga och spela” inledde Lars. Lars är örebroaren som är gift med Karlskogas Christina Svanberg, också hon en driven pianist, så Lars kände att Karlskoga var lite som ett andra hem. Nu var han i alla fall på plats vid flygeln på Musikpalatset tillsammans med den danske basisten Thomas Fonnesbaek och sin son Paul Svanberg bakom trummorna.

Lars Jansson Trio.
Foto: Björn Reimers

Det blev två timmar av Lars Jansson-kompositioner inför en lyrisk publik. Lars musik är i grunden enkel, det kan börja som ett ljumt vårregn eller som en vacker barnvisa för att sakta övergå i rasande stormvindar och mäktiga vårfloder i sprudlande harmonier och galna improvisationer. En extra dimension är trions samspel. När piano och bas leker och smeker varandras toner, snor in sig i varandra i olika teman för att sedan brista ut i något virtuost soloparti där känslan och hantverksskickligheten tar med publiken ut på en andlös resa. Lars karvar och gräver ut det mest genuina i jazzens själ, något som är få förunnat. Denna kväll med två musikanter på precis samma nivå. Danmark verkar verkligen drälla av fantastiska basister. Paul Svanberg är den där jazztrummisen som vet när det ska vara finstämt samtidigt som han kan blomma ut i virvlande crescendon. Folk gillar trumsolon. Ofta drar de ner mycket vildare applåder än exempelvis ett snyggt pianodito.

Den blicken säger det mesta. Danmark dräller av fantastiska basister. Thomas Fonnesbaek är en av dem.
Foto: Björn Reimers

Lars Jansson är en världsmusikant som verkat som jazzprofessor i danska Aarhus, turnerat världen runt och lirat med mängder av storheter. Lite kul kuriosa är att konstatera att Lars Jansson är så stor i Japan att hans webbsida har en översättning till japanska, även låtlistorna på skivomslagen. Jag tycker mig känna en nordisk folkton som ryggrad i hans musik, lite av nordiskt vemod i botten. Det är enkelheten i det storslagna som för mig är det riktigt stora i hans konst. Vi är många som hoppas att det nu inte tar 10 år igen innan Lars återkommer till Karlskoga. Upplevelsen i onsdags var total och jag upplever den gärna igen, om möjligt mycket snart.

Musik

Musikpalatset Karlskoga

Lars Jansson trio

Lars Jansson, piano

Thomas Fonnesbaek, kontrabas

Paul Svanberg, trummor