Arbetslösheten fortsätter att minska

Arbetsmarknad
PUBLICERAD:
Sifferkarta över respektive kommun i Örebro län, februari 2019.
Foto: Arbetsförmedlingen
Antalet inskrivna arbetslösa fortsätter att minska i Örebro län. Karlskoga ligger precis på snittet, 7,3 procent, medan Degerfors ligger snäppet under på 6,9.

Under februari månad fick 933 personer som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen i Örebro län arbete, varav 406 var kvinnor och 527 var män. Detta gav en omsättning till arbete på 8,3 procent vilket kan jämföras med februari föregående år då 1 088 personer fick arbete och omsättningen var 9 procent.

Trots minskningen i antal personer som sattes i jobb i länet har procentsatsen för antal arbetslösa i både Karlskoga och Degerfors minskat. I Karlskoga med 0,8 procentenheter - från 8,1 till 7,3 procent - och i Degerfors med 1,1 procentenheter - från 8,0 till 6,9 procent.

Länets lägsta arbetslöshet har Lekebergs kommun, 3,6 procent, medan Hällefors innehar den högsta, 9,6 procent.

Flera faktorer påverkar

Jämfört med februari 2018 har dock andelen arbetslösa, trots den högsta noteringen, minskat mest i just Hällefors kommun. Den största ökningen har skett i Laxå kommun.

– Skillnaden i arbetslöshet beror blandat på kommunernas näringsstruktur och sammansättningen av arbetssökande, men även på pendlingsmöjligheterna, säger Rikki Bråth, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

I februari månad 2019 hade länet en total arbetslöshet på 7,3 procent, det vill säga samma siffra som Karlskoga i sig, att jämföra med förra årets notering på 7,6, eller 10 499 personer.

Rikssiffrorna ligger totalt på 6,9 procent, en minskning med 0,5 procentenheter från förra årets notering på 7,4.

I motsats till den positiva siffran på antalet arbetslösa är den för antal varsel i februari en mörkare sak. Totalt varslades 81 personer vilket är 26 fler än motsvarande månad året innan.

Minskar även på riksplan

Av de 10 499 inskrivna arbetslösa var något fler 5 527 öppet arbetslösa medan 4 972 deltog i arbetsmarknadspolitiska program med aktivitetsstöd.

På ett år har antalet öppet arbetslösa minskat 10,5 procent medan antalet i arbetsmarknadspolitiska program ökat med 8,0 procent.

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.