Om vi inte vet vem trollet är?

Familj
PUBLICERAD:

”Det lider allt mot kvälls nu, och det är allt mörk och svart natt snart, jag skulle allt dra till fjälls nu, men här i daln är det allt bra rart.”

Jag har sedan jag varit liten älskat Frödings dikt om det gamla bergstrollet. Rytmen, dialekten, stämningen och när jag läser den idag ser jag något nytt. Ett troll förr i tiden på gränsen att göra någon illa som får självinsikt, en egenskap som lyser med sin frånvaro hos våra moderna troll.

”På fjällets vidd där storm snor är det så ödsligt och tomt och kallt…och i en dal är så skönt grönt allt.”

Jag kan känna kvällens kyla och trollets ensamhet och sorg över att bli illa behandlad av folket i dalen. Det finns dock hopp hos mänskligheten genom den fagra prinsessan som är vänögd och mildögd. Ack men så blir trollet för ivrig i tanken ”jag ville klapp’na och kyss’na…och i en säck ville jag stopp’na och ta’na med hem till julmat och sen äta opp’na fint lagad på guldfat.” Begäret efter att ha och äga växer ”men hum hum, jag är allt bra dum, vem skulle sen titta milt och gott, en tocken dumjöns jag är, hum hum…”

Nej vem skulle det? Men om vi inte vet vem trollet är? När trollet inte är något stort och hotfull naturväsen. Det är inte ens någon som utmärker sig utseendemässigt. Det är personen du passerar ute på stan, den du sitter bredvid på bussen eller kanske rent av någon du känner. De bor inte uppe i bergen, de är en av människorna i dalen, men likväl är de troll.

För några veckor sedan råkade någon nära till mig ut för en kommentar på Facebook som var över gränsen för hur en beter sig. Detta skapade en kedja av händelser som tog tid, energi och blandade in flera personer. Min tanke är att det här ändå var en liten händelse. Att det finns dem som råkar ut för det regelbundet och som måste lägga den här energin och uppleva rädsla dagligen.

Det är ingen nyhet för mig att det sker, men jag beundrar om än mer personer som exempelvis Linnea Claesson som trots hot fortsätter. Via sitt instagramkonto Assholesonline är Linnea öppet kritisk och det retar upp. Självklart har en rätt att inte hålla med och bli irriterad på hennes ord och ståndpunkter men det rättfärdigar inte hot, förminskning och förlöjligande. Jag kan bli så trött på detta agerande som är så enkelt att göra. Skriva arga, kränkande och hotfulla meddelanden och trycka på publicera. Eller ringa fem gånger på en natt och bara flåsa. Varför?

”…för vi troll, vi är troll vi, och äta opp’na , den rara kan en väl knappt låta bli”

Även om det oftast bara stannar vid ord så är det allvarligt, ett hot är ett hot. Och vem säger att ord inte skadar?

Hur naivt det än är så önskar jag att det nutida trollet kunde få lite självdistans, tänka till och låta bli.

”Men nog så vill en väl gråta, när en är ensam och ond och dum, fast litet lär det väl båta, jag får väl allt drumla hem nu, hum hum!”

Lovisa Sundin

Bibliotekarie Karlskoga bibliotek

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.