Jag lyckas inte alls navigera rätt i detta väder

Nöje/Kultur
PUBLICERAD:
Ida Thunberg.

Det är den här tiden på året när det känns lika svårt att pricka rätt med med både sina egna och andras kläder som att vinna högvinsten på Lotto.

En helg är det vår. Fram med sneakers och tunnare jackor!

Två dagar senare - 13 minusgrader på morgonen. Bara att tvinga på barnen underställ igen, och de tjocka täckbyxorna, de tjocka vantarna, ullstrumporna, vinterkängorna.

På eftermiddagen är det nollgradigt och slask. Barnen kommer hem toksvettiga och genomblöta. Alldeles för varmt klädda plus smält snö som skapat vattenfyllda skor och vantar som går att vrida ur.

Plötsligt väcks frågorna om var alla regntåliga kläder är? Har vi ens såna, eller är de för små? Trasiga? Slängda? Ska man gå på vanliga gummistövlar eller allväders? Båda barnen har ju dessutom gått upp en skostorlek sen i höstas så det blir svårt att använda det vi körde på då.

Och är det verkligen nån idé att köpa nya allväders om det kanske bara blir jättelite slask och sen vår direkt? Finns det ens allvädersstövlar i de större storlekar som Milo börjar komma upp i, eller är den tiden förbi?

Nej, jag lyckas inte alls navigera rätt i detta väder. Själv tar jag också helt fel skor hela tiden och kommer till jobbet genomblöt om fötterna trots att jag bara har gått från bilen och sneddat över torget och in i butiken - en promenad på max två minuter. En dag slutar allting med att jag får gå barfota inne på jobbet eftersom strumporna är genomvåta och sen får ta ett par överdimensionerade vinterskor modell snowjoggers som råkade stå på jobbet när jag ska ge mig ut lite senare - och de skorna är då naturligtvis så fel de kan bli eftersom det då är vårflod, regn och varmt ute.

Som alltid finns det en fascinerande klick människor som parerar allt detta väderkaos med en avundsvärd träffsäkerhet. Allt verkar vara förberett. Kläder i rätt storlek för varje typ av väderlek finns redan - de har alltså förutsett och planerat inför denna period av året, kanske redan i december eller januari! Skalkläder, stövlar och lagom tunna överdragsbyxor som tål även översvämmade skolgårdar. Allt finns redan i vad jag föreställer mig vara väldigt prydliga garderober i ännu prydligare hallar.

Jag inser att dessa mammor (ja, hur vi än vrider och vänder på det så är det främst mammor) inte heller går runt på samhället i jättestora vinterskor när det regnar som mest och är åtta plusgrader. Det bara händer inte i deras liv.

Där jag bara tar en jacka och ett par skor och går ut har de sedan länge planerat. De har förutsett vårfloden. De har tänkt på att om det ligger snö på marken så ska den vid något tillfälle bort, och då blir det blött ute. Och jag tror aldrig heller att de går ut på en promenad och inser efter några hundra meter att det faktiskt är kanske tio minusgrader ute, och att de borde ha haft vantar på sig.

Men sånt händer alltid mig.

Vi kämpar ändå på för att det ska funka ganska bra för barnen, att de inte är alldeles brutalt felklädda varje dag. Men som tur är så är de ganska stora nu och klarar sig rätt bra även de dagar det blir galet.

Men oh så jag räknar dagarna nu, tills man faktiskt kan räkna med att snön och slasket är borta på riktigt. Att det bara är vår, och absolut ingenting annat.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.