• idag
  5 juni
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  6 juni
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  7 juni
  16°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  8 juni
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  9 juni
  18°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Pollensäsongen är redan här

Vård & omsorg
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Björkpollen är vanligast att allergiker reagerar mot, men många som gör det korsreagerar också med al och hassel och den säsongen är redan här.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Regn, snö och kyla till trots, vissa har inte undgått att pollensäsongen är här. På Karolina vårdcentral har man fått en rad samtal från allergiker de senaste veckorna. Vissa rön säger att det här kan bli värsta pollensäsongen på 45 år på grund av extremsommaren i fjol.

Redan blommar al och även hassel har börjat orsaka besvär för de som är allergiska.

– Det kan vara fruset och ligga en meter snö och trots det vara pollenhalter. Vindarna kan även blåsa in från kontinenten och ha med pollen som allergiker känner av, förklarar Henrik Ahlin, distriktsläkare på Karolina vårdcentral i Karlskoga.

Al och hassel kan man känna av redan nu om man är allergisk, medan allergiker mot björkpollen, som är vanligast, brukar ha problem senare. Men Ahlin nämner också korsreaktioner, vilket är vanligt och som innebär att man reagerar på flera arter. Så de som känner av al och hassel även känner av björk och dessutom reagerar på vissa livsmedel, inte sällan nötter och sådana allergier.

Var fjärde

– Nånstans runt var fjärde person är allergisk idag, så det är väldigt vanligt. De flesta sköter allergin själv och vet om då säsongen startar. Från mars månad och mot tidig sommar brukar man ha besvär av pollen, berättar Ahlin.

Vad kan man ta för att lindra besvären?

– Det beror på symtomen, men ofta ger det klåda i ögonen, då finns ögondroppar och för symtom från näsan finns olika nässpray och allergitabletter, antihistaminer. Det är bra att ta lite innan besvären sätter in ordentligt, då brukar det bli lugnare. Apoteken har laddat till tänderna nu, för en av fyra har de här besvären.

Varför har så många besvär?

– Det vet man inte riktig, det finns olika teorier. En teori är att vi har så rent i våra miljöer nu, men vårt immunförsvar är primitivt uppbyggt för skydda genom histaminfrisättning och de läkemedel man tar mot allergier är antihistaminer.

Men vi lägger ju mindre tid på städning nu än förr?

– Ja, att det är för rent är en av teorierna. Vi ser också att allergi ofta följer i familjen. Har man allergi har ofta mamma eller pappa eller nån i släkten det också, svarar Ahlin och nämner att det därför sällan är problem trots att så många ha allergier. För många vet hur släkt behandlar det bäst och får tips därigenom.

– Undantaget är de med astmatiska problem, de ser vi mest och då bör man komma till sjukvården för bedömning. Om man har väldigt besvär och inte blir hjälpt av de läkemedel som finns kan man behöva ASIT behandling. Det är injektioner som man startar när säsongen är förbi och som man får regelbundet, med det som man är allergisk mot, under ett antal år.

En pollenmätare vid Naturhistoriska museet i Stockholm.
Foto: Jessica Gow/TT

På frågan om viss väderlek är värre än annan säger Ahlin att det bästa är att kolla pollenspridningen för just det område man befinner sig i på sajter som pollenkoll.se.

– Som man ser just nu är det höga halter av al, så den kan man använda och så finns olika appar som är väldigt bra.

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.