Möckelnkockarna lagade vinst i Italien

Skola & utbildning
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Elever på Restauranglinjen på Möckelngymnasiet ställer upp i matlagningstävling i Italien. Ronja Nätterkvist och Lukas Sjöberg.
Foto: Roger Gleisner
Lukas Sjöberg och Ronja Nätterkvist, som representerade Sverige på en internationell kocktävling i Italien vann.
De två 18-åringarna som till vardags studerar på restaurang- och livsmedelsprogrammet vid Möckelngymnasiet i Karlskoga mottog många hyllningsord innan flygresan hem på fredagen.

– Det kom som en chock, jag bara skakade, nu i efterhand är det fantastiskt kul.

Det säger Lukas Sjöberg från Karlskoga när tidningen når honom på flygplatsen Bari Airport i södra Italien, innan flyget hem till Sverige lyfte under fredagen.

Lagtävling med varm- och efterrätt

Han tävlade med en egen version av varmrätten Tournedos Rossini, , som i grunden består av tjocka skivor av en oxfilés mittbit. Han var alltså i samma lag som Ronja Nätterkvist från Degerfors som tävlade med efterrätten bocconotti, en italiensk specialitet där körsbär är huvudingrediens.

– Vi tillsammans trodde loppet var kört när vi stod inför juryn. Vi upplevde först att de grillade oss ordentligt, alltså gav oss mycket kritik. Samtidigt var det småsaker de anmärkte på och kanske för att sätta oss lite ur spel. Vi trodde verkligen inte vi skulle vinna, skrattar Ronja Nätterkvist i telefon.

Internationell kocktävling

Tävlingen är en internationell kocktävling för gymnasieelever, den heter Second international trophy “A life in the kitchen”. Den anordnas årligen till minne av den italienske kände kocken Angelo Consoli, som tidningen skrev tidigare i veckan.

Ett tjugotal deltagare från åtta länder deltog i år och övriga tävlanden kom från Irland, Tunisien, Turkiet, Algeriet, Italien, Serbien och Pakistan.

Experimenterade mer

Varken Sjöberg eller Nätterkvist hann få någon inblick i hur övriga tävlande levererade, alla länder arbetade i varsitt kök och hade fullt upp med sina egna tävlingsrätter.

– Men vi hann att se deras färdiga tävlingstallrikar, vissa såg bra riktigt bra ut och andra mindre bra. Jag upplevde att övriga tävlanden hölls sig mer till grundreceptet än vad vi gjorde, för alla skulle i grunden laga samma rätter, berättar han och tillägger att de klickade bra med de tävlande från Irland.

Blev frambuttade av Irland

Sjöberg återgår till att beskriva minuten då vinnaren presenterades, en omvälvande stund för båda två förstod först inte att den italiensktalande juryn ropade upp Sverige på scen.

– Vi bara stod och väntade på att våra irländska vänner skulle utropas till vinnare. Det slutade med att de buttade fram oss till scen när vi inte uppfattade vad juryn sa, skrattar de ihop.

Själva tävlingen hölls under onsdagen och vinnaren presenterades sent under torsdagskvällen i samband med en större galamiddag, där bland annat borgmästaren i staden medverkade och media bevakade.

– När vi kom in på den fina galamiddagen förstod vi att tävlingen var mycket större än vad vi själva trodde, det var folk överallt. Det här är en tävling som i alla fall har större betydelse i Italien än vad jag trodde från början, säger Ronja Nätterkvist.

Matats med lovord i massor

Möckelnduon mottog förstapriset i form av tio tusen kronor totalt, en designad glaspokal och en varsin guldmedalj från tävlingsledningen.

Därutöver har de matats med lovord från allmänhet, släkt och vänner samt övriga elever i klassen –tredjeårseleverna vid restaurang- och livsmedelsprogrammet vid Möckelngymnasiet i Karlskoga.

– Vi har verkligen fått många hurrarop. Vi är grymt tacksamma för alla positiva kommentarer och för möjligheten, som vi fått mycket tack vare flera lokala sponsorer hemma i Karlskoga och Degerfors. Om inte de sponsorerna hade gått in med pengar skulle vi inte kunnat åka. Vi har som många vet stora neddragningar på skolan, det är inte bra alls, fortsätter Nätterkvist.

Vinsten betyder oerhört mycket

Hon framhåller tillsammans med Lukas Sjöberg att vinsten betyder oerhört mycket och att det är något att skriva in i deras vardera cv.

Patrik Svanberg, programföreträdare för restaurang- och livsmedelsprogrammet, tycker det är ofantligt kul att eleverna vann.

– Jag är så imponerad, rörd och stolt över deras gemensamma presentation. Jag är även stolt över vad vi lärare lyckats ta fram i våra elever. Det här är vad jag och mina kollegor jobbar för, alltså att utbilda och forma duktiga kockar som står starkt internationellt som nationellt. Nu har vi fått ett kvitto på att det jobb vi gör fungerar, säger han.

Läs reportaget med eleverna och lärare inför resan:

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.