• idag
  29 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Blanda inte äpplen och päron

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribent får svar direkt.
Foto: Björn Larsson Ask/TT
När man läser den insändare som är personligt ställd till mig själv, Margareta Karlsson och Jonas Bergman Wallin kan man få uppfattningen att det i årets budget för Karlskoga kommun skulle finnas ekonomiska inskränkningar. Sanningen är att det förhåller sig precis tvärt om! Om man jämför budgeten mellan 2018 och 2019 så är årets budget stärkt med över 50 miljoner, det är ett oomtvistligt faktum.

Svar på insändare:

Insändarskribenten blandar friskt mellan olika faktauppgifter från 2017 och rena felaktigheter från nutiden så det blir svårt att få ett sammanhang men grundregeln om att aldrig blanda äpplen och päron borde följas. Med den aforismen menar jag att det är viktigt att inte blanda ordinarie budget där vi gör historiskt stora förstärkningar med tillfälliga bidrag från staten som t.ex. etableringsersättningar.

Viktigt att notera är att ersättningarna från statens Migrationsverk minskat med drygt 110 miljoner de senaste två åren vilket i högsta grad påverkar de verksamheter som socialnämnden ansvarar för.

Något som också är viktigt att hålla isär är förstärkningar av driftsbudgeten kontra satsningar på investeringsbudgeten. Att som insändarskribenten önskar ta direkt ur kommunens kassa för att under ett år tillfälligt tillföra extra medel till en nämnd ger bara ett underskott året efter och det skapar givetvis ingen långsiktighet.

Helt korrekt konstaterar dock skribenten att kommunens ekonomi är god och det är ytterst viktigt inför framtiden. Men vad ska vi då ha alla dessa pengar till? Ja, till exempel så renoverar vi nu samtliga grundskolor i Karlskoga till en kostnad av över 200 miljoner, det är en god investering som över tid gynnar elever och skolans personal.

Jag har full förståelse för det orimliga i att alla våra medborgare ska kunna vara fullt insatta i kommunal ekonomi men att som vissa grupper och individer gör just nu, medvetet missförstår, fultolkar och sprider osanningar, gynnar ingen. När man summerar kommunsektorns ekonomi 2018 står det klart att var fjärde kommun gick back, i Karlskoga kan vi istället behålla den ökade driftsram som gäller för i år även i tuffare tider och det utan några skattehöjningar.

Tony Ring (M), kommunstyrelsens ordförande

Margareta Karlsson (M), ordförande socialnämnden

Jonas Bergman Wallin (M), ordförande gymnasienämnden

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.