Brotull och brödförsäljning

Nyheter
PUBLICERAD:
Brotull i Åtorp där bland andra Sylvia Landgren samlade in pengar, här får hon ett bidrag av Dick, Örjan och Lucas Persson
Foto: Anna-Stina Tallmyren
I lördags fick de som passerade stenvalvsbron i Åtorp betala brotull. Ja det var förstås frivilligt. Pengarna går till Svenska kyrkans fasteinsamling, som avslutas i och med Palmsöndagen och som i år har rubriken “Samma himmel - samma rättigheter”.

-Det här med brotull började vi med på den tid Gunnar Edström var kyrkoherde här, jag tror starten var 1996 för det, minns Sylvia Landgren som tillsammans med några andra ur Åtorps kyrkliga syförening håller i insamlingsbössorna denna dag.

– Det är klart man stannar till, säger Andreas och Leif Johansson och lägger en slant i insamlingsbössan.

Sålde bröd

Utanför ICA-butiken står några ur syföreningen och säljer hembakat bröd, som medlemmarna bakat och skänkt. Sex backar bröd gick som smör i solsken på två och en halv timme denna dag, enligt Gerd Johansson och Lena Forsberg.

– Männen köper först och främst kaffebröd, medan kvinnor hellre köper lite nyttigare bröd och de som köper är i alla åldrar, berättar de.

Brödförsäljningen gick snabbt denna dag enligt Lena Forsberg och Gerd Johansson
Foto: Anna-Stina Tallmyren

Namnbyte

Sylvia Landgren berättar att det idag är många som väljer att swisha pengar till brotullen och att man den här dagen brukar få ihop ungefär 3 000 kronor som skänks till Svenska kyrkans internationella arbete.

– Den 5 maj byter det namn till ACT-alliance. Förr hette det Lutherhjälpens fasteinsamling såhär före påsk och Missionsinsamlingen före jul. Men nu ska det byta namn igen och man får hoppas att folk vet vad det är, så att de fortsätter skänka pengar, säger Landgren.

ACT-alliansen står för Action by Churches Together, det vill säga kyrkor agerar tillsammans.

Degerfors-Nysunds församling hade ytterligare en aktivitet såhär i spurten av insamlingen. Under lördagseftermiddagen var det syföreningsauktion i Degerfors församlingshem, den var det Håkanbols syförening som höll.

Brotull i Åtorp där bland andra systrarna Sylvia Landgren och Gunilla Fredriksson samlade in pengar
Foto: Anna-Stina Tallmyren
Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.