Skiljetecknet!

Familj
PUBLICERAD:
Det berättas att Jesu mor, Maria kom till honom på ett bröllop och berättade bekymrat att vinet var slut.

Då svarade Jesus något så märkligt som: Låt mig vara kvinna! Hoppsan! Genusdebatten rasar redan då?

Nej! Det fattas ett litet komma i meningen ovan, nämligen efter ordet vara. Detta lilla skiljetecken förändrar helt meningens betydelse! Låt mig vara, kvinna!

Vi går mot påsken och universums största drama. Jesus ska dö på ett kors och på tredje dagen uppstå. En förutsägelse som judarna kunnat läsa om i sina skrifter i 3000 år före Kristus och som vi lever i 2000 år senare. ”Så mycket älskade Gud världen att han gav den sin ende son för att var och en som tror på honom inte ska gå under utan ha evigt liv”.

Orden om offer och varför det var nödvändigt för Jesus att dö är svåra att förstå för oss i minsta motståndets kultur, där livet går ut på att känna efter vad som känns bäst för mig själv just nu. Men om jag bryter mot lagen i staten Sverige så får det konsekvenser. Jag blir dömd att sona mitt brott. Mänskligheten bröt mot Guds lag och befanns skyldig men Jesus benådar, genom sin död, alla som vill ta emot honom. Jesus blir skiljetecknet som förändrar världen.

Maximilian Kolbe var en polsk munk som var fånge i Auschwitz. Vakterna på lägret hade en dag ställt upp ett antal män som skulle skjutas. En av dem hade flera barn. Kolbe bad att få byta plats med honom. Det beviljades och innan han blev skjuten välsignade han sina bödlar, helt enligt Jesu ord om att älska sin fiende. Ingen visar större kärlek än den som ger sitt liv för någon annan. Kärleken visar sin högsta styrka när den avstår från all styrka. Det var det vår Gud gjorde under påsken för tvåtusen år sen!

Varför inte låta den här påsken bli ett skiljetecken i ditt liv? Använd religionsfriheten och gå till någon av stadens kyrkor, ta en stund då du stannar upp, sätter dit ett kommatecken och helt förutsättningslöst undersöker om livets mening får en ny betydelse.

Anki Ljungh

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.