Redovisning: Allt färre i Örebro län är arbetslösa

Arbetsmarknad
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Ny statistik från Arbetsförmedlingen.
Foto: Jessica Gow/TT
Trenden för arbetslöshet i Örebro län är positiv. Allt färre går arbetslösa visar Arbetsförmedlingens redovisning. Degerfors är också den kommun med tredje största minskning i länet.

Varje månad redovisar Arbetsförmedlingen myndighetens verksamhetsstatistik. Redovisningen bygger på Arbetsförmedlingens registeruppgifter om bland annat inskrivna arbetslösa och om nyanmälda lediga platser.

I Karlskoga var 7,6 procent inskrivna arbetslösa vilket var en minskning på 0,6 procent från tidigare månad.

I mars månad hade Degerfors kommun 6,6 procent arbetssökande vilket är en minskning på 1,2 procent från tidigare månad. Det gör att de hade tredje största minskningen i länet.

Allra störst andel arbetslösa har Hällefors med 9,7 procent och Ljusnarsberg med 9,1. De har också båda haft störst minskning på 2,1 procent från tidigare månad.

Under mars fortsatte också den tidigare trenden på ungdomsarbetslösheten i Örebro län genom att minska ytterligare till 7,1 procent vilket är strax över rikssnittet.

Det är framförallt antalet arbetslösa i ålder 18–24 år som minskar. Sedan början på årtiondet har ungdomsarbetslösheten minskat mer än 2 000 personer eller nästan 60 procent.

– I övrigt kan vi se att under de första månaderna av 2019 har antalet arbetslösa kvinnor sakta börjat öka vilket är första gången sedan 2012 för inrikes födda kvinnor, säger Maria Håkansson, analytiker på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Antalet inskrivna arbetslösa fortsätter att minska även i Värmlands län. På ett år har antalet öppet arbetslösa minskat 9 procent. Sett till den relativa arbetslösheten hade Värmlands län näst störst minskning i riket.