• idag
  29 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Degerfors minskar kultursatsningar mest

Nöje/Kultur
PUBLICERAD:
Degerfors är den kommun bland de svarande som står för största minskningen av satsningar på kultur.
Foto: Roger Gleisner
Nio av tio kommuner har minskat sin andel kultursatsningar. Den kommun som dragit ned mest de senaste 20 åren är Degerfors, som minskat kulturbudgeten med 3,07 procentenheter sedan 1998, enligt en enkät SVT har gjort.

Kulturen utgör en allt mindre del av kommunernas budgetar, enligt en undersökning som SVT:s "Kulturnyheterna" har gjort.

Enkäten skickades till landets samtliga 290 kommuner, av dem svarade 187 stycken. I sammanställningen framkommer att 162 av de svarande kommunerna under de senaste 20 åren har minskat andelen som de lägger på kultur av sin totala budget.

Största minskningen

Degerfors är den kommun av de svarande med största minskningen av satsningar på kulturen, drygt 3 procent. Därefter följer Trosa och Surahammar som minskat sina andelar med 2,38 respektive 2,54 procentenheter.

Kulturen är inte lagstyrd, som exempelvis skola och äldreomsorg. Enligt vad som har framkommit i undersökningen kan det vara en förklaring. Då skola och äldrevård slukar pengar blir kultursatsningarna lidande, tror en ekonom på SKL, Sveriges kommuner och landsting, som SVT pratat med.

Olika kategorier

Enligt undersökningen gick i snitt 2,38 procent av kommunernas totala budget till kulturverksamhet år 1998. Nu 2019 har den siffran minskat till 1,65 procent.

Enkäten som skickades ut var uppdelad enligt kategorierna: Stöd till studieorganisationer, allmän kulturverksamhet, bibliotek och musik- och kulturskola.

Vi har sökt såväl kultur- och utbildningsnämndens ordförande Anna Nordqvist (M) som kulturchef Sofia Luthman för en kommentar utan att lyckas. Vice nämndordförande Örjan Samuelsson (S) väljer att avstå att kommentera, då han inte känner till uppgifterna och vill sätta sig in mer i frågan.

Så här jobbar KT-kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.