• idag
  27 maj
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 maj
  20°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  20°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Miljoner till förlossningsvården i länet

Vård & omsorg
PUBLICERAD:
Hur miljonerna ska fördelas till förlossningarna i länet är upp till regionen att bestämma.
Foto: Roger Gleisner
Regeringen ska betala ut flermiljonsbelopp till de svenska regionerna för att öka tillgängligheten för förlossningsvården och arbetet för kvinnors hälsa. Örebro län får 46,9 miljoner kronor och Värmland 43,7 miljoner kronor.

– Alla blivande föräldrar ska kunna känna att de får en trygg och säker vård både under och efter graviditet och förlossning. Vi ska också stärka vård och behandling av sjukdomar som särskilt drabbar kvinnor, exempelvis endometrios, säger socialminister Lena Hallengren i en kommentar i ett pressmeddelande.

Hallengren menar att 46,9 miljoner kronor kommer göra stor skillnad i Örebro län för förlossningsvården och kvinnors hälsa, Region Värmland får samtidigt 43,7 miljoner kronor.

Pengarna ska betalas ut i år och ges efter en överenskommelse mellan regeringen och Sveriges kommuner och landsting, SKL. Regionerna får använda pengarna för de insatser som de bedömer ger störst nytta inom satsningens område, med särskilt fokus på bemanning.

Enligt ett pressmeddelande från regeringen har den befintliga satsningen på en miljard kronor per år till den svenska förlossningsvården förlängts fram till 2022.

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.