• idag
  31 maj
  13°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  20°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  19°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Examen med det där extra

Nöje/Kultur
PUBLICERAD:

Så har de två åren gått. I dag ska jag ta examen!

Jag trodde kanske inte att det skulle kännas så särskilt märkvärdigt, jag har redan jobbat i mitt nya yrke i ett halvår i min egna resebutik. Men idag får jag mitt examensdiplom vid en ceremoni i Uppsala - TRAC-diplomerad resekonsult.

Och det känns faktiskt större än jag hade trott. Mest, tror jag, för att den här dagen blir en symbol för vad de här två åren har inneburit.

Det var en tanke som började formas under vår jorden runt-resa för ett par år sedan, om att jag ville göra något mer och annat än bara journalistiken som har varit mitt yrke under många år.

Och det jag insåg att jag faktiskt verkligen kunde var att paketera resor. Researcha kring resmål, hitta nya vägar, annorlunda upplägg, få till smarta resrutter.

Så ramlade jag över en sida på nätet som berättade om en distansutbildning på heltid i två år till Diplomerad Resekonsult, och jag läste listan över ämnen. Och kände att det här ville jag göra!

Från början mest som en personlig vidareutveckling, jag tänkte inte då att jag skulle ha en egen resebyrå ett drygt år senare, utan jag såg det mest som något roligt att göra vid sidan av mitt vanliga jobb.

Jag hade egentligen inga andra förväntningar än att lära mig lite nytt, på ett för mig lustfyllt sätt. Men så hamnade jag i en klass som visade sig vara alldeles fantastisk. Utspridda över hela Sverige, med helt olika bakgrunder, i olika åldrar, men med en gemensam passion för resandet.

Flera av personerna i min klass är nu mina nära vänner, och det är nog mycket därför som den här dagen känns extra speciell. Vi ska få dela en examensdag tillsammans, fira vänskapen, kunskaperna och allt vi har fått möjlighet att dela tack vare att slumpen förde oss samman på samma Travel Academy-utbildning.

Jag valde att göra min första praktikperiod som en researchperiod för att undersöka om det skulle vara möjligt för mig att satsa på en egen resebyrå. Det var mycket jobb, möten och skapande av en affärsplan. Samtal med klasskamrater, lärare och föreläsare. Kalkyler och beräkningar. Skulle jag våga? Skulle jag orka? Skulle det verkligen vara möjligt att driva en resebutik i lilla Degerfors?

Många trodde inte det.

Men mina vänner i klassen har trott på mig hela vägen och för det är jag dem evigt tacksam.

Det har varit, och är, otroligt mycket jobb. Men jag har min egen resebyrå idag, och i slutet av presentationen av mitt examensarbete som jag höll igår på Elite hotell i Uppsala så tackade jag dem innerligt för all pepp, stöd och lojalitet. Även andra omkring mig såklart, för det går inte att göra en sådan här resa ensam.

Idag ska vi bli firade av skolan med hemlig aktivitet och finmiddag. Finklänningen och de lite högre klackarna är med, och vi har bokat in oss en hel hög på samma hotell i Uppsala.

Vi firar att utbildningen är över, absolut. Men framför allt så firar vi nog allt det där andra som vi fått i varandra, och som kommer att bestå länge, länge efter den här dagen.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.