• idag
  31 maj
  13°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  20°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  19°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vädjar till matbutiker: 18-årsgräns på energidryck

Nyheter
PUBLICERAD:
Läkare på barnmottagningen i Karlskoga lasarett vädjar om 18-årsgräns på energidryck.
Foto: Roger Gleisner
Nu vädjar läkare på barnmottagningen i Karlskoga lasarett om att matvarubutikerna i kommunen ska sluta sälja energidryck till barn under 18 år. Anledningen är att de märkt att barn och unga väljer energidryck över skollunchen.

Personal på barn- och ungdomsmedicinska mottagningen i Karlskoga lasarett har skickat ut ett brev till lokala handlare där de vädjar de lokala handlarna att sätta 18-årsgräns på energidryck.

På mottagningen träffar de barn som är överviktiga och ibland träffar de bara deras föräldrar.

– Vi håller regelbundet möte med föräldrar till ett tiotal överviktiga barn för att prata om deras matvanor och om livsstilsförändringar, berättar barnläkare Ana Guerra-Andersson.

På ett av deras möten framkom det problem med barnens vanor med energidrycken. Enligt föräldrarna hade skolan märkt att det blir mycket skolmat över varje dag.

Väljer bort skolmat

Det kom då till deras kännedom att det är problem med att barnen bland annat hoppar över skollunchen och istället går iväg och köper energidryck i stället.

– Det är viktigt för dem att äta mat vid regelbundna tider, men det är ju också andra problem som kan komma om man väljer energidryck över mat, inte bara för de som är överviktiga, fortsätter Ana.

Energidryckerna kan på lång sikt påverka välmående och hälsan. Hon nämner problem som hjärtklappning, högt blodtryck, bröstsmärtor och sömnsvårigheter.

På barnmottagningen började man därför att diskutera tillsammans och kom fram till att man skulle skriva till butikerna i kommunen.

– Vi får se vad det leder till. Än har vi inte fått något svar, men vi får hoppas att de ändrar på deras åldersgräns oavsett om de meddelar oss om det eller inte, för det här är ett problem.

Det finns ingen lagstiftning på åldersgräns för energidryck. Däremot införde dagligvaruhandelbranschen en frivillig riktlinje 2009 med en åldersgräns på 15 år.

Olika gränser

Den följs av många, men inte alla. Åldersgränsen kan också sättas allt mellan 15 och 18 år. På Maxi Ica stormarknad i Karlskoga och Kronhallen Ica supermarket i Degerfors har man idag satt gränsen vid 16.

Mikael Norling som driver båda butikerna är en av de som fått ta emot brevet från barnmottagningen.

– Vi ser att konsumtionen av energidryck ser ut att öka och om ungdomarna väljer det istället för lunch, då är det ju såklart inte bra. En varierad kost är ju viktigt.

Huruvida han ser på åldersgränsen är dock något som han redan funderar över.

– Det är en fråga som definitivt är uppe på agendan. Vi diskuterar om vi ska ligga kvar på 16 eller om vi ska höja åldersgränsen, men mer än så kan jag inte säga idag, avslutar Norling.