Nyckelspelare lämnar BIK för SHL

Ishockey
PUBLICERAD:
Gustaf Franzén, här i 2–0-segern mot Modo i slutspelsserien, fortsätter efter en stark säsong i BIK nu karriären i högstaligan. Nu är det även definitivt klart att Henrik Larsson inte kommer att fylla den sista backplatsen i laget.
Foto: Roger Gleisner
Gustaf Franzén meddelade på torsdagen att han kommer att lämna BIK för SHL. Enligt uppgifter till expressen.se är Franzén klar för nykomlingen Oskarshamn.
– Det kom inte som någon överraskning, att han lämnar, och det är mitt jobb att ha en back up-plan klar, säger sportchefen Thomas Fröberg.

Franzén anlände från Örebro inför den gångna säsongen och förlängde, efter en succéstart, sitt ettårskontrakt med ytterligare två år i mitten av november.

Enligt avtalet mellan ligorna kan dock SHL-klubbarna värva kontrakterade spelare i allsvenskan från 16 maj till 26 juli mot en åldersbaserad ersättning.

På torsdagen, redan på “övergångsperiodens” första dag, meddelade Franzén BIK Karlskoga att han kommer att lämna för spel i SHL.

Förstecentern noterades för imponerande 39 poäng och +12 i plusminus på 57 matcher i BIK och är, så klart, ett tungt tapp.

– Det är väl fantastiskt att BIK fortsätter att ta fram spelare till SHL. Jag hade förväntat mig att klubbarna i SHL skulle plocka någon till direkt, ärligt talat, säger sportchefen Thomas Fröberg.

– Man vill gärna behålla alla spelare som går till SHL. Men jag tycker att vi har ganska bra koll på vad vi ska fylla på med till nästa säsong.

Fröberg fick beskedet att Franzén, som redan står noterad för sju poäng på 76 matcher i SHL, skulle lämna under onsdagen.

Redan samma kväll pratade han om nya centrar med några av sina kontakter.

– Det var många som var skeptiska till Franzén. Men jag visste ungefär var jag hade honom och tycker att han tog jättekliv hos oss. Det kom inte som någon överraskning, att han lämnar, och det är mitt jobb att ha en back up-plan klar.

Oskarshamn nästa?

BIK får, enligt en artikel från Sportbladet, 300 000 kronor i ersättning för Franzén då han tillhör åldersspannet 22–24 år.

– Men den ersättningen har ingenting med min budget att göra. Franzén var med i den budgeten och vi får se vad jag hittar på, men jag tycker att det är långt gånget.

Det är ännu inte officiellt vilken SHL-klubb Franzén lämnar för.

Men enligt uppgifter till initierade Expressenbloggaren Johan “MrMadhawk” Svensson kommer Franzén att fortsätta karriären i SHL-nykomlingen Oskarshamn.

Fröberg hoppas även kunna presentera truppens sista back inom en snar framtid.

Nu är det definitivt klart att Henrik Larsson, som återvände från Brynäs under den gångna säsongen, inte kommer att fylla den platsen utan att Karlskogasonen fortsätter karriären annorstädes.

– Det är klart man vill ha "Henke", men vi visste ganska tidigt att han skulle lämna. Många undrar när det kommer en ny "Henke" och vi kommer värva i hopp om att den spelaren kan ta den rollen.

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.