Degerforspolitiker bjudna till klimatmöte

Miljö
PUBLICERAD:
Johanna Ghattas står bakom initiativet till föreningen Degerfors klimatnätverk och den klimatpanel de bjudit in politiker och invånare till på fredag eftermiddag.
Foto: Christoffer Tuulik
En politikerpanel om klimatet och hur Degerfors kan ställa om till ett mer hållbart samhälle hålls utanför nämndhuset i Degerfors på fredag. Nystartade föreningen Degerfors klimatnätverk står bakom panelen, dit alla partier i kommunfullmäktige bjudits in för att samtala.

Bakom initiativet till både föreningen och politikerpanelen står Johanna Ghattas, som fick nog när FN:s klimatpanel presenterade IPCC-rapporten i höstas. En rapport som i korthet beskrev hur allvarliga skillnaderna är om jordens uppvärmning skulle nå två grader i stället för en och en halv grad.

– Jag chockades, det är jätteallvarligt och jag läste rapporten med vånda. Jag har varit intresserad av miljön och vurmat för klimatet under många år. Men just den rapporten, som beskrev det allvarliga läget, var den riktiga ögonöppnaren för mig, säger hon.

Johanna Ghattas, från ekobyn Goda händer i södra kommundelen, startade nyligen föreningen Degerfors klimatnätverk tillsammans med ett antal personer. Föreningens första insats blir en politikerpanel om klimatet på Medborgarplatsen, utanför nämndhuset, på fredag eftermiddag.

– Vi väntar oss ett samtal om klimatarbetet i Degerfors med en panel av inbjudna kommunpolitiker. Vi har bjudit in samtliga politiska partier som är representerade i kommunfullmäktige och hoppas kunna ha en representant från varje parti på plats på fredag, fortsätter Johanna Ghattas.

Hon är tydlig med att hennes avsikt inte är att få igång en debatt:

– Åtta frågor kommer att ställas, politikerna får läsa frågorna i förväg och fundera innan de svarar. Det handlar inte om att kritisera, ingen ska stå till svars, i stället hoppas jag att så många invånare som möjligt kommer och backar upp politikerna. Vi kan bara ställa om till ett hållbart samhälle tillsammans, det är inget enmansarbete, berättar hon.

Vad tycker du kan göras för klimatet på en kommunal nivå?

– Det finns mycket att göra för att minska utsläppen och ställa om till ett hållbart samhälle, även för en kommun. Det har flera svenska kommuner visat på senare år. Bland annat att agera för att transportsektorns utsläpp kan minska, utveckla kollektivtrafiken och uppmuntra till mer samåkning. Man kan klimatanpassa maten som serveras i den kommunala sektorn. Degerfors kan också ta intiativ till att främja hållbar konsumtion.

Degerfors klimatnätverk har också lagt ett medborgarförslag om att Degerfors kommun ska anta ett klimatprogram som Region Örebro län har antagit. Förslaget har i nuvarande stund skickats vidare till bygg- och miljönämnden, som ska ställning i frågan.

Ghattas framhåller att genom en konstruktiv dialog kan lösa mycket i klimatfrågan och ser fram mot mötet med politikerna på fredag.

– Jag hoppas att så många invånare som möjligt kommer. Det handlar om våra barns framtid, vi måste hålla ihop och arbeta så brett det går.

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.