Det DIF gör är obegripligt

Fotboll
PUBLICERAD:
Tomas Nilsson
Foto: Roger Gleisner
Många fotbollsserier börjar nu “sätta sig”. Det börjar bli möjligt att slå fast om det handlar om topplag eller bottenlag eller något mellanting.

Degerfors IF framstår allt mer tydligt som ett topplag. Det ska inte vara möjligt att lilla Degerfors ska vara med och konkurrera högt upp i landets näst bästa serie. Ändå gör DIF det. Naturligtvis är det mycket starkt jobbat av alla inblandade.

DIF har spelare för varje position, spelare som klarar sig bra i superettan. Tidigare har år det oftast varit en eller ett par svaga punkter vilket gjort att det stannat vid en placering i mitten på tabellen. I år känns dessutom truppen mer komplett än på många, många år. Det finns, i många fall, fullgoda alternativ när det blir skador, sjukdomar eller avstängningar. Därför finns det möjligheter att alla DIF-supportrar kan få uppleva spänning långt in på hösten.

Senast förvisso “bara” 0–0 mot Norrby. Många verkar tycka att det var en svag prestation. Det tyckte jag också. Från början. Men efter att på fredagsmorgonen ha tittat i tabellen och insett att DIF är väldigt nära en allsvensk direktplats så blev jag mycket mindre negativ, kan vi kanske kalla det. Jag anser med lite distans till torsdagen att DIF gjorde en helt okej match, om än inte lika briljant som ett par insatser innan dess varit, och gav sig förutsättningar att vinna matchen genom att långa stunder ha spelövertag och skapa flera bra chanser.

I division 1 har RIK Karlskoga-tjejerna inte nått de resultat som de själva önskat efter att ha slutat tvåa i serien två år rad. Ett stort problem har varit målskyttet. Eller bristen på målskytte. Det är tio poäng upp till förstaplatsen, det är bara ettan som får kvala upp till elitettan. Att det blev vinst i Trollhättan i lördags och att Hannah Scafaria, som hämmats av skadeproblem under våren, gjorde två mål kan betyda en hel del inför fortsättningen. RIK måste “glömma” toppstriden, just nu. I stället koncentrera sig på att spela bra och fortsätta skapa chanser. Då kommer målen. Och segrarna. Jag stannar där, för tillfället. Det kommer finnas många anledningar att återkomma till laget under säsongen.

I division 4 är KB Karlskoga obesegrat. Men inte i serieledning. I stället är det Strömtorps IK som toppar tabellen. KB blir i det långa loppet väldigt svårt att försvara sig emot. KB har, egentligen, en division 3-trupp med några spetsar. Strömtorp har bättre kvalitet än vad jag trodde. Dessutom står inte laget och faller med ett par spelare. Det fick vi se när det blev seger i lördags trots att skyttekungen Oliver Ottosson var avstängd. Mitt tips står ändå fast: KB vinner serien. Jag ändrar när det gäller Strömtorp: från undre halvan av tabellen till övre halvan, med dragning mot en kvalplats uppåt.

Bråtens IK har fem poäng under sin första säsong på nästan 20 år i fyran. Att det blev en mot Sifhälla i lördags är för mig mycket svårt att ta in. Jag hann bara se första halvlek. Efter den kunde det ha varit en femmålsledning för Sifhälla. Nu var Bråtens underläge “bara” 0–2. På något sätt lyckades laget genom mycket vilja komma ikapp och rädda en poäng som kan vara betydelsefull när säsongen summeras. Inte minst bör poängen ha stärkt laget och få spelarna att känna att de kan utmana de flesta i serien om poäng. Sifhälla spelade trots allt i division 3 förra året. Bråten kan klara sig kvar i fyran. Att laget undviker direkt nedflyttning känns mer troligt än att det inte blir så då det finns ett par svaga motståndare.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.