EU-kandidat besökte familjeföretag i Sirbo

Politik
PUBLICERAD:
Riksdagsledamoten och EU-kandidaten Helena Vilhelmsson (C) med partikollegor från distrikt och kommun besökte Sirbo verkstad och NA stenteknik AB i Sirbo, Åtorp, där Per och Sven Enocsson berättade om verksamheten.
Foto: Anna-Stina Tallmyren
Centerpartiets riksdagsledamot tillika länskandidat till EU-valet, Helena Vilhelmsson, besökte under måndagen företag i Degerfors tillsammans med partivänner från länet och Degerfors kommun. Det var företag med kontraster, från det lilla familjeföretaget till det börsnoterade bolag som Järnverket ingår i.

– Grejen är att de är lika viktiga. Det stora företaget för Sveriges ekonomi, det lilla för att där skapas jobb, säger Helena Vilhelmsson, som sitter i skatteutskottet och som på måndagen hann med att besöka såväl Outokumpu, det vill säga Järnverket, som två små företag i Åtorp, Sirbo verkstad och NA Stenteknik AB. De sistnämnda är familjeföretag där far och son och en deltidsanställd håller till i samma lokal.

Högteknologiskt företag mitt i grönskan
Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Det känns lite fränt med en högteknologisk industri mitt ute på landsbygden, tycker Vilhelmsson och nickar mot roboten som svetsar ihop hisstativet som nyss skurits till. I Sirbo verkstad tillverkas nämligen stativ till anpassningshissar i skolor, vårdinrättningar, industrier och dylikt. Det är en del i hissar som tillverkas vid Sibes i Gävle, som flyttades från Degerfors för några år sedan.

– Stativen lackas vid Milab i Degerfors innan de körs till Gävle för vidare leverans, en hel del på export, berättar verksamhetsinnehavare Sven Enocksson som även är lantbrukare och vägentreprenör.

Riksdagsledamoten och EU-kandidaten Helena Vilhelmsson med partikollegor från distrikt och kommun besökte Sirbo verkstad och NA stenteknik AB i Sirbo, Åtorp. Här görs även plattformar, bland annat till järnverket, att stå på vid maskiner. På bilden syns Per och Sven Enocsson, i svarta kläder, samt från Centerpartiet Carina Hollingsby, Jessika Edetun Falk, Helena Vilhelmsson, Birgitta Höijer samt Christer Gustavsson.
Foto: Anna-Stina Tallmyren

Kramlor till slottet

I en annan del av lokalen håller sonen Per Enocsson till och tillverkar stenkramlor, som är ett fäste för natursten på fasader och murar, bland annat sitter en hel del kramlor från hans företag i kyrkogårdsmuren i Degerfors. Nu har han också fullt upp med att leverera dessa fästen till det pågående restaureringsarbetet på Stockholms slott, även om arbetet där för tillfället ligger nere för jobb med obelisken på slottsbacken.

Per Enocksson visar ritningar och berättar om de kramlor han levererar till Stockholms slott för Helena Vilhelmsson. Han gör runt tusen kramlor i veckan i syrafast rostfritt stål som levereras runt om i landet.
Foto: Anna-Stina Tallmyren

Per Enocksson köpte företaget, som startades 1988, för drygt ett par år sedan. Förr gjordes kramlor av svartjärn, men i rostfritt håller de stenarna på plats utan att rosta. Med ett 40 tons tryck i en excenterpress får kramlorna sina räfflor. För varje kramla krävs fyra arbetsmoment.

Berör många

På frågan hur mycket EU och kommande val berör de båda företagen är svaret “inte så mycket” även om materialkostnaden på det som importeras ändrats i och med kronans försvagning. Mer märker de av EU vad gäller den andra verksamheten, lantbruket.

– Man hör ibland när folk pratar om stöd till bönderna, men i grunden är det ju stöd till konsumenterna. För om inte vi får stöd blir ju maten dyrare, säger Sven.

Vilhelmsson tycker det är fokus på EU nu genom Brexit som är i antågande.

– Exportandelen till Storbritannien är stor, så nästan alla företag är involverade och järnverket importerar råvara därifrån internt i koncernen, säger Vilhelmsson och nämner att det kommer bli mycket mer administration för skatteverket och tullverket nu med enskilda tulldeklarationer och enskilt skrivna avtal.

– Så då är EU inte så dumt i alla fall, säger hon.

Riksdagsledamoten och EU-kandidaten Helena Vilhelmsson (C) med partikollegor från distrikt och kommun besökte Sirbo verkstad och NA stenteknik AB i Sirbo, Åtorp Per och Sven Enocsson berättar om verksamheten
Foto: Anna-Stina Tallmyren
Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.