Tusen tack Mats Breivald

Insändare
PUBLICERAD:
Karlskoga lasarett är ett ständigt ämne för insändare.
Foto: Per Lindgren
En stor eloge till dig som står upp för patienter och personal på vårt lasarett.

Utan BB inget lasarett så är det. BB är lasarettets hjärta. Har vi ingen förlossning så behövs inga narkosläkare, gynekologer eller operationspersonal på jourtid. Frågan är hur ska USÖ klara det utan Karlskoga?

Vilka kirurgläkare tycker det är skoj att stå och operera bråck på löpande band? De har ju utbildat sig till kirurger för att kunna operera alla kirurgiska åkommor. På detta sätt tappar de ju kompetens.

Sedan har vi ortopedin. Där opereras det mycket, samma där de tappar kompetens eftersom de inte opererar höft- och knäplastiker längre. En läkare utbildar sig, vad jag förstår, inom ett visst område som de är intresserade av för att kunna operera allt inom det området.

Lasarettet tänker ju på miljön. Hur tänker ni där? Man kör gamla och sjuka långa sträckor på nätter och jämt. De får åka från sjukhus till sjukhus de vet knappt vart de är. Synd om både patienter och anhöriga som får åka många mil. Många äldre som har svårt att ta sig för att besöka sina anhöriga. Är dessa resor bra för miljön?

Många patienter körs med taxi för akuta operationer till Karlskoga. Dessa förare är inte sjukvårdsutbildade. Det kan inte heller vara patientsäkert?

Innan länsklinikerna blev till kom patienterna direkt till Karlskoga med ambulans och blev opererade nästan direkt. Nu får de vänta länge på operation. De kan få ligga och vänta på operation i flera dagar på grund av att det inte finns personal på operation. Ibland blir de skickade tillbaka till USÖ för operation.

Gravida som ska åka på våra vägar inför en förlossning eller ett akutbesök under graviditeten med en orolig partner som kör är det patientsäkert? Sedan efter en lång förlossning med mycket oro ska en trött partner åka hem på grund av platsbrist när Karlskoga är stängt.

Varför tror ni att personalen slutar?

På grund av att så mycket personal slutar så tappas det mycket kompetens och erfarenhet. Personal som sökt jobb på Karlskoga lasarett har ju gjort det därför att de vill jobba där. De vill ju inte sitta och åka till USÖ. Många får ju mycket längre sträckor att åka till jobbet. Detta är ohållbart. De har ju familj med barn på dagis som ska lämnas och hämtas. Inte lätt att få livspusslet att gå ihop då.

Bra med nya operationssalar som står tomma?

Hur ska ni se till att det rekryteras ny personal?

Karlskoga lasarett är snart ett minne blott det är vi många som befarar. Synd på ett så fungerande lasarett en gång i tiden.

Det sägs hela tiden att et ska finnas tre akutsjukhus. För mig går inte den ekvationen ihop alls. Eftersom läkarna inte får operera allt hur kan det då vara ett akutsjukhus?

Vart tog alla politiker vägen, som lovade att bara de fick makten så skulle de se till att bevara sjukhuset?

Främst måste det ses till att personalen stannar och att det rekryte4ras mera personal.

Birgitta

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.