• idag
  30 sep
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Varnar för kinesiska tiggarbrev

Brott & blåljus
PUBLICERAD:
Lämna ut ditt kontonummer och du får 62 miljoner dollar från en avliden person med samma efternamn som dig. Det är innebörden i ett brev som en Karlskogakvinna fick.

Ett brev från Dahsing bank i Hongkong ramlade ner i brevlådan hos en karlskogakvinna i början av maj. I brevet förklarar en Matt Wong, som är styrelseledamot i banken, att de hittat hennes namn i det svenska folkbokföringsregistret. Anledningen att de sökt upp henne beror på att en avliden person med samma efternamn avlidit i Kina i en trafikolycka.

Matt Wong skriver vidare att lagen säger att de har fram till ett visst datum att hitta en släkting till den avliden, något de misslyckats med. Nu riskerar pengarna att frysa in och herr Wong tycker att kvinnan i Karlskoga borde få dem. hon behöver bara ge dem sitt kontonummer.

– Vi öppnade brevet och jag blev nästa full i skratt när jag läste brevet, säger kvinnans man.

– Man har läst om att folk får tiggarmejl, men inte att de skickar ut brev. Det kan vara bra för andra att vet att det är en bluff. Så att de inte svara och ger bort några personuppgifter, säger hennes man.

En sökning på nätet visar att personer från flera håll i Sverige fått liknande brev från samma bank.

– Det bästa är att bara riva sönder brevet, säger maken.

Så här jobbar KT-kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.