Sista showen - och första

Skola & utbildning
PUBLICERAD:
Sista showen med Degerfors musikskola och första med Degerfors kulturskola. På bild: Sista numret före pausen och namnbytet var "Vingar".
Foto: Per Lindgren
Nu har Musikskolan i Degerfors bjudit på sin sista show - och Degerfors kulturskola har gjort sin första. Namnbytet skedde i pausen i tisdagens show.

Skolan visade som vanligt upp sin bredd under showen. Föreställningen inleddes med en orkesterversion av ledmotivet till komediserien Family Guy, därefter följde uppvisningar med blåsinstrument, dans, stråkinstrument, teater och mycket annat.

Efter pausen kom kultur- och utbildningschef Anna-Lena Sandell upp på scenen. Hon konstaterade att musikskolan funnits ända sedan början av 70-talet, alltså nästan 50 år.

Kultur- och utbildningschef Anna-Lena Sandell.
Foto: Per Lindgren

Hon gick igenom skolans utveckling och berättade att mycket hänt sedan starten. I början fick man till exempel bara läsa sig instrument som används av musikkåren. Bland annat piano och sång var inte att tänka på för den som ville gå på skolan. Men sedan dess har utbudet alltså breddats, och det i så hög grad att namnet musikskola inte längre täcker in hela skolans vidd av utbildningar.

Hon lyfte också fram att skolan håller hög klass.

– Lärarförbundet kom 2016 fram till att Degerfors hade den bästa musik- och kulturskolan i Värmland. Vi var nionde bäst i Sverige. Fast vi tycker förstås att vi är bäst i hela världen, sa Anna-Lena Sandell under sitt tal.

Hon påpekade att skolan är öppen för alla, inte bara barn - i mån av plats.

– Vill man testa är det bara att skicka in en ansökan, sa hon innan hon officiellt gav skolan namnet kulturskola.

Skolans teatergrupp spelade upp en Nalle Puh-pjäs.
Foto: Per Lindgren

Under kvällen var det inte bara premiär för kulturskolan. Det var också första gången som det nya kulturstipendiet delades ut. Stipendiet kom till efter att Degerfors musikskolas elev- och föräldraförening lades ner 2016. Föreningens styrelse beslutade att de pengar som fanns kvar i kassan, 89 809 kronor, skulle bidra till ett aktivt musik- och dansliv i Degerfors kommun och för befintliga och före detta elever vid Degerfors musikskola. Den första pristagaren blev den före detta eleven David Hermansson, som numera studerar på Balettakademien i Göteborg.