Början eller slut?

Familj
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Helgen är slut och en ny arbetsvecka börjar, om än en kort sådan denna gång. Avslutningarnas tid är här och det är knappt så att man hinner mellan dem, vissa mer välkomna än andra.

Så olika det kan kännas, ett avslut. Stor lättnad, stor ångest eller en härlig cocktail av dessa känslor. Om du ännu inte är riktigt redo för ett avslut kommer det “hastigt inpå”, oavsett hur länge du vetat om det och vem vet, du kanske aldrig skulle blivit redo. Den som någon gång bevittnat en älgko som till förmån för sin nya kalv stöter bort sin fjolårskalv nu under maj månad, kan förstå ungefär vad jag menar. Förvirringen är total - brutalt, men nödvändigt. En annan gång är avslutet efterlängtat, en grand finale på något du slitit för länge eller helt enkelt spiken i kistan på något som faktiskt inte var särskilt lyckat eller trivsamt.

Oavsett hur det slutar, kan du vara säker på en sak: något nytt börjar. Det är ju något som borde firas istället, kan jag tycka. Att hängivet ge sig in i något med stor entusiasm är ju bästa starten. Om det så är en ny arbetsvecka, ett nytt läsår eller ett nytt uppdrag du fått. Det borde vi satsa mycket mer på, tycker jag. Inga fler deppiga klyschor om att helgen, sommaren, Game of Thrones, eller vad det nu än är, är slut. Fira din nya start med pompa och ståt istället, boosta dig så att inget kan gå fel. Hrrhm. Eller?

Det blir inte alltid som man tänkt sig, kanske till och med sällan. Egentligen är det ganska logiskt, eftersom du inte har en aning om vissa saker som kommer att hända, vilka möjligheter du kommer att få eller vilka personer som kommer att korsa din väg. Ibland kan det vara den man minst anar som betyder mest och som ställer upp och finns där när det blåser. Likväl som man själv säkert varit den oväntade räddaren i nöden för någon. Ibland handlar det om småsaker, som att låna ut sin bil när någon råkat ta med sig dina bilnycklar eller att bara fyra av ett sånt där leende som ger energi för resten av dagen. Den där kassörskan som vet precis vad hon ska säga, och kan konsten att få den sämsta dagen att ändå kännas okej. What goes around comes around, heter det ju.

Nej, det blir inte alltid som man tänkt sig, kanske till och med bättre. Vid alla slut börjar ju något nytt, det gäller bara att vara öppen för fortsättningen. Med dessa snusförnuftiga ord önskar jag dig en underbar sommar. Hoppas den blir minst lika bra som du tänkt dig!

Nina Wilder, lärare på Skrantaskolan

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.