Över 3 000 samlade skräp

Miljö
PUBLICERAD:
Barn har under våren samlat in skräp för att hålla naturen ren.
Foto: Anna Simonsson
3 099. Så många personer valde att delta i Håll Sverige rents årliga kampanj, benämnd Vi håller rent.
– Att så många i Karlskoga och Degerfors går ut och plockar skräp visar vilket engagemang som finns för att stoppa nedskräpningen.

Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige, rent gläds över engagemanget som visats lokalt.

– Det enda sättet att stoppa nedskräpningen är att folk slutar skräpa ner. Syftet med våra skräpplockningar är att skapa medvetenhet, framförallt hos barn och unga. Och vi vet att de som plockar skräp lär sig att inte skräpa ner.

Håll Sverige Rent har genomfört kampanjen Vi Håller Rent varje vår sedan 2004. I år deltog sammanlagt drygt 690 000 personer, varav drygt 601 000 var barn.

– Barn är ofta mycket bättre än vuxna på att ändra beteenden och säga till när andra skräpar ner.

Stort problem

Mycket av det skräp som deltagarna varje år plockar består av plast och förpackningar som borde ha återvunnits. Plastföremål som riskerar att hamna i haven efter att bara ha använts en kort stund.

– Allt fler upplever att nedskräpningen är ett stort problem och våra hav är fulla med plast. Samtidigt kommer mycket av skräpet i haven från den mat och dryck som vi konsumerar på språng. Där måste vi alla ändra beteende – och få bättre möjlighet att sortera på stan, avslutar Ragnartz.

I Karlskoga var det totalt 2 664 personer som under våren valde att ge sig ut och samla in skräp.

Motsvarande siffra i Degerfors landade på 435 personer.

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.