Fritidsgård i farozon i tuffa sparkrav

Politik
PUBLICERAD:
En bild från invigningen av fritidsgården i Degerfors 2017. Nu diskuteras en eventuell nedläggning.
Foto: Roger Gleisner
Sparkravet på 4 procent för alla nämnder i Degerfors kommun innebär runt 8 miljoner för kultur- och utbildningsnämnden. När så utökningsbehoven räknas in så är det i själva verket runt 10 miljoner nämnden behöver skaka fram.

Fritidsgården och nattis är verksamheter kultur- och utbildningsnämnden kikat på när det gäller sparkraven i nästa års budget. Men nämnden beslutade ingenting när sista mötet före sommaren hölls. Istället återremitterades budgetfrågan och kommer behandlas på nytt i nämnden den 25 september, så att man på utsatt tid den 1 oktober hinner lämna ett förslag till kommunstyrelsens arbetsutskotts ekonomi.

Nedläggning

Men vissa saker har man redan kikat på, som möjliga områden att spara in lite pengar, däribland nedläggning av fritidsgården där besöksantalet är lågt och man inte når de man vill. Ett alternativ som diskuterats är fältassistenter.

– Men då sparar man inga pengar även om det läggs på socialnämnden. Dessutom har vi endast 1,25 procent sysselsättningsgrad på fritidsgårdspersonalen, så det sparar heller inte mycket pengar och Folkets hus, där den finns, ägs av kommunen. Enda sättet att spara pengar är att få in en ny hyresgäst som betalar hyra, säger förvaltningschef Anna-Lena Sandell.

– Men det kan finnas andra alternativ, som en mobil enhet som söker upp ungdomarna, istället för att de ska söka upp verksamheten. De kan exempelvis visas bio i Kanadaskogen, säger nämndordförande Anna Nordqvist (M).

Även nattis

Nattis som heller inte är någon lagstadgad verksamhet och som är barnomsorg på obekväm tid, har också figurerat i diskussionerna. Men här säger politiken blankt nej till nedläggning, enligt Nordqvist.

– Det är en så oerhört viktig verksamhet, speciellt för ensamstående föräldrar eller i familjer där båda föräldrarna jobbar skift, säger Nordqvist.

Andra neddragningsförslag som kan nämnas är arbetskläder i förskoleklass och fritidshem, pedagogisk lunch i skolan och en halvtids förskollärartjänst.

Utökningar

Samtidigt har man skurit hårt i utökningsbehovet, som från början beräknades till 3,4 miljoner och som nu bantats till 1,3 miljoner. Några utökningar kanske kan finansieras med statsbidrag, bland annat genom bidraget Likvärdig skola.

De utökningsbehov som kvarstår att finansiera är en biträdande förskolechef samt 1,5 tjänster på fritidshem, det sistnämnda då antalet barn ökar rejält.

– Personalen på golvet har ökat, det är en ny läroplan i förskolan som än mer betonar utbildning och undervisning, så det är mer skola nu. I grundskolan finns flera biträdande rektorer, men inte i förskolan och där finns heller ingen elevhälsa utan endast två specialpedagoger. En biträdande förskolechef kan avlasta cheferna, säger Sandell.

Nu granskas behoven, intäkterna och kostnaderna ett varv till över sommaren innan man går till beslut.

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.