• idag
  25 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 maj
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Våldsam debatt i fullmäktige

Politik
PUBLICERAD:
Överläggning om beslutsordningen mellan ledamöter och presidiet under ajournering i kommunfullmäktiges sammanträde
Foto: Anna-Stina Tallmyren
Ett av de ärenden man kanske trodde skulle gå snabbast förbi och i princip bara klubbas igenom, var den som orsakade längst debatt i Degerfors kommunfullmäktige. Det var det av folkhälsonämnden framtagna programmet Våld i nära relationer.

När kommunfullmäktige skulle anta program för förebyggande och främjande arbete avseende våld i nära relation/mäns våld mot kvinnor, som den för Karlskoga-Degerfors gemensamma folkhälsonämnden gjort, så ledde det till lång debatt och ajournering.

Det började med ett förslag från Anita Bohlin-Neuman (V), som tycker att frågan är oerhört viktig men hon saknar och yrkar på ett kapitel om hedersrelaterat våld och förtryck.

Anita Bohlin-Neuman (V) yrkade på ett kapitel om hedersrelaterat våld, som hon saknade i programmet som hon annars ansåg bra.
Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Det är nånting vi måste lyfta i text och inte bara det här att det ingår i patriarkala strukturer och mäns våld mot kvinnor, för det här är ett slags våld som är kollektivt mot tjejer, kvinnor, pojkar, homosexuella, sa Bohlin-Neuman.

Johan Nordström (M) yrkade då på att man för jämställdhetens skull även borde ta med kvinnors våld mot män.

Där höll inte Johanna Svärd (S) med och inte heller riktigt vad gäller hedersrelaterat våld.

– När man pratar om våld i nära relation så är det ett helhetsbegrepp och det innefattar också alla typer av våld, sa Svärd.

Johanna Svärd (S) ansåg inte att kompletteringen behövdes.
Foto: Anna-Stina Tallmyren

Torbjörn Holm (V) var inte alls på samma linje som Svärd:

– När det gäller hedersvåld så är det ett institutionaliserat våld som inte enbart handlar om nära kretsen, utan det kan till exempel bedrivas av vissa typer av samfund, vissa typer av föreningar, vissa släkter, klaner, större sammanhang. Så min bedömning är att det inte riktigt ingår i “våld i nära relationer“. Jag kan hålla med om att det utövas där, men incitamentet till våld kan komma nån helt annanstans ifrån, sa Holm.

Torbjörn Holm (V) sa att hedersvåld är det ett institutionaliserat våld
Foto: Anna-Stina Tallmyren

Peter Pedersen (V) föreslog att man skulle anta programmet, men skicka med att man från fullmäktige i Degerfors vill att man ser över möjligheterna att komplettera med ett stycke som tar upp hedersrelaterat våld.

Rubrikändringar

Till Johan Nordström sa Pedersen att det i runt fyra procent av våldsbrott handlar om kvinnor som slår män, men han menade att det våldet ryms inom begreppet “våld i nära relationer”.

Johanna Svärd förtydligade att det inte är samma sak, då det våld män utövar mot kvinnor görs just för att de är kvinnor, att de ska underordna sig.

Nordström vidhöll ändå sitt yrkande, då han i samtliga fall tror det handlar om maktstrukturer och att förnedra.

Peter Nyström (SD) höll med Nordström och sa att även om det enbart är fyra procent av våldet som utövas av kvinnor mot män, så gör det inte mindre ont och ska inte förekomma överhuvudtaget.

Långt senare i debatten ändrade Nordström sitt yrkande, så att rubriken skulle vara bara “Våld i nära relationer” men även det strök han till slut, medan Peter Nyström höll fast vid Nordströms första yrkande. Pedersen däremot framhöll att han tror förvaltningen som arbetat med programmet noga tänkt över rubriken, som därför inte borde ändras utan vidare.

Stina Borjo tyckte att utöver en skrivning om hedersrelaterat våld inte skulle kompletteras med fler begrepp, eller hårklyverier som hon kallade det, i ämnet.

Ajournering

Muris Beslagic (S) föreslog ajournering i tio minuter, vilket också gjordes innan frågan togs upp igen.

Pedersen ansåg att det enda yrkande som kunde gå igenom utan större debacle var hans.

– För Karlskogas fullmäktige har också möte idag och antar ett program som heter “Våld i nära relationer/mäns våld mot kvinnor” och så har vi samma program men en annan titel, det är ju väldigt förvirrande. Vi behöver inte röra till det i onödan, sa Pedersen.

Eje Johansson (V) hade också den uppfattningen, att man måste ha en helhet så länge man har gemensamma nämnder, även om han också höll med Nordström i att man måste få ge uttrycka för en annan åsikt.

Nästan framme

Fullmäktige beslutade så småningom att anta programmet i sin helhet och att komplettera det med hedersrelaterat våld.

– Ordförande! Där måste du fråga om någon är emot, inflikade Pedersen och att den frågan skulle gälla kompletteringen om hedersrelaterat våld. Ingen var emot detta, men innan klubbslaget nått full kraft hördes ifrågasättandet:

– Nej, men vad vart det nu?

Mötet fick än en gång ajourneras några minuter för överläggningar om beslutsordningen.

Fullmäktige antog så programmet i sin helhet med tilläggsyrkandet att komplettera det med hedersrelaterat våld. Endast någon hördes vara emot, varför yrkandet om kompletteringen gick igenom. Det gjorde däremot inte yrkandet att komplettera med “kvinnors våld mot män”.

Efter det blev det ajournering igen, men då för intag av kaffe och tårta innan förhandlingarna av övriga punkter kunde dra igång.

Kommunfullmäktige höll sista mötet före sommaren och då blev det kaffe och jordgubbstårta.
Foto: Anna-Stina Tallmyren
Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.