Centern köper inte argument kring BB

Politik
PUBLICERAD:
Helena Vilhelmsson tar striden för att återöppna Karlskoga BB efter sommaren.
Foto: Roger Gleisner
Centerpartiets distriktsordförande i länet, tillika riksdagsledamot, Helena Vilhelmsson, uttalar sig nu i ett pressmeddelande angående Karlskoga BB.

– Vi har haft ett möte med Centerpartiet i Karlskoga och Degerfors och vi är helt eniga i att situationen är oacceptabel. Verksamhetschefens beslut att stänga BB i Karlskoga reser nya frågor, säger Vilhelmsson.

Flera förlossningskliniker i landet befinner sig i samma situation som Karlskoga BB, det vill säga att det inte finns omedelbar tillgång till neonatalläkarvård. Centerpartiet anser det rimligt att IVO (Inspektionen för vård och omsorg) betraktar patientsäkerhet på samma sätt runt om i landet – eller talar om vad som skiljer Karlskoga BB från övriga BB, utan neonatalläkare.

– Det känns som det behövs en skarp definition på begreppet patientsäkerhet. Det kan ju inte ha en innebörd i Karlskoga och en annan innebörd på andra ställen i landet? Vi pratar om stora förlossningskliniker som inte har direkt tillgång till neonatalvård, såsom Södertälje sjukhus. Behöver de också stänga?

Centerpartiet i regionen stöder och välkomnar beslutet om utredningen som ska komma i augusti, med förslag på åtgärder som behövs för att kunna återöppna BB efter sommaren.

– Självklart ska patientsäkerhet komma i första rummet. Men vi måste ha det politiska mandatet att kombinera det med aspekter såsom tillgänglighet och valmöjligheter för de blivande föräldrarna.

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.